Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: avem in cadrul unitatii noastre o angajata cu o vechime in munca fara intrerupere de 2 ani. Dansa a fost preavizata din motive ce nu tin de salariata ( desfiintarea locului de munca ) cu data de 25.01.2010, iar pe data de 03.02.2010 a anuntat ca este insarcinata. Preavizul isi va continua cursul pt. ca e perfect legal. Angajata va beneficia de 6 luni de somaj, iar copilul se va naste in decembrie. Intrebarea este: va beneficia salariata de indemnizatia pt. cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani?
Nu, ptr ca are nevoie de ultimele 12 luni lucrate.
Pe care nu le va avea deoarece ii expira somajul mai devreme de a naste.
Dar pe perioada somajului poate intra in concediu medical sau concediu de risc maternal. Aceste concedii vor suspenda perioada de somaj si-i vor asigura si o indemnizatie mai mare ptr ca se calculeaza la nivelul salariilor de cind era angajata.
Apoi, va putea sa intre in concediu prenatal, dar sa aiba grija sa-si lase minim 42 zile dupa nastere.
multumesc si pt acest raspuns...
... ITM-ul din Cta, ca tot acolo am intrebat, m-a asigurat ca va beneficia de indemnizatie .
.....sfatul meu a fost sa-si ia concediu medical pt boala normala care va intrerupe preavizul, iar apoi in cursul somajului sa-si ia concediu de risc maternal.
Motivul pt care m-am gandit ca este mai bine asa este ca sarcina , la momentul acesta este de 7- 8 saptamani...deci mult prea mica sa-i fie suficient doar riscul maternal.
Este bine cum am sfatuit-o???