avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Executare silita
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Executare silita

Buna ziua.
Solicit opinii cu privire la urmatoarea speta.
Un cuplu, sot-sotie, au cumparat de curand, de la parintii sotului o casa si un teren aferent. Este vorba de o vanzare cumparare simpla, fara clauze. Cumpararea s-a facut la valoarea reala, cu transfer de cont bancar, cu dovezi de plata. Totodata, sotul a mai primit prin donatie, de la parinti, si 2 terenuri de aprox 500mp.
Atat terenurile cat si casa sunt lipsite de orice obligatii.
In urma acestor contracte, parintii nu mai au nimic in proprietate (terenuri sau imobile)

Cu ceva timp inainte (cativa ani), vanzatorii (parintii) avusesera cumparat un teren arabil pe care, tot anterior, dupa o perioada, l-au vandut mai departe. Recent, au existat niste reclamanti care au pretins ca terenul este al lor. In fine, sa presupunem ca acesti ar castiga prin proces, dreptul de proprietate asupra terenului agrar respectiv, si, ca atare, vor cere despagubiri. Exista posibilitatea ca ultimul cumparator sa solicite la randul sau despagubiri pentru terenul respectiv, parintilor cuplului mentionat mai sus. Dar acestia nu mai au nimic in proprietate, in prezent.

Intrebarea: Exista posibilitatea de a se cere anularea actelor de vanzare-cumparare si de donatie, sub pretextul ca au fost date norei respectiv fiului, in scopul repunerii in proprietate a parintilor pentru recuperarea despagubirii?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Constantinescu Ion , utilizator 16:45, 16 Februarie 2010
Din cate stiu donatiile in principiu sunt irevocabile, chiar si pentru donator, mai ales daca nu cuprinde clauze sau reprezinta o donatie mascata. Dar in cazul de fata atat vanzarea a fast facuta corect, pe suma reala, cu dovada platii, extase de cont bancar, etc. dar si donatia. Iar obiectele vanzarii si donatiei sunt lipsite de orice obligatii. In momentul incheierii actelor, nici una din parti nu a fost implicata in vreun proces ca parat sau sa fie intentat vreun proces revendicativ direct persoanelor implicate in speta de fata.
In momentul de fata, persoana care revendica terenul se cearta cu autoritatea statului locala care a creat titlurile de proprietate, nicidecum cu partile mentionate mai sus. E vorba de o localitate din Transilvania.
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2010
Constantinescu Ion, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere Ion Ion Ion Ion Ion Ion Urmatoarea speta: Cu ceva timp in urma am incheiat (eu cu sotia) un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere cu parintii mei pentru casa ... (vezi toată discuția)
Mostenire - contestare contract intretinere vydy_remus vydy_remus Buna ziua, Bunicii aveau 3 proprietati: o curte cu 2 case si 2 terenuri (unul de 6000mp si altul de 4000mp). Bunicul a decedat acum 25 de ani iar ... (vezi toată discuția)
Contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere poate fi atacat mmykky mmykky Contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere incheiat intre fratele si parintii mei poate fi atacat de catre sotul meu sau de catre mine ca sora ... (vezi toată discuția)