buna ziua,
am mare nevoie de ajutor
In perioada august 2009 - februarie 2010 am fost angajat la o societate.datorita faptului ca mi-am gasit alt loc de munca, am ateptat sa imi iau salariul si apoi mi-am dat demisia,refuzand sa efectuez preavizul de 15 zile.in demisie nu am mentionat ca angajatorul nu a respectat contractul si am luat salariul cu intarziere.mai mult in seara in care mi-am depus demisia,patronul a adaugat ca este de acord cu demisia doar cu repectarea preavizului.in timp ce discutam,m-a amenintat ca o sa imi desfaca contractul cu litera i ca nu o sa mai fiu angajat in alta parte si asa mai departe.de asemena,a refuzat sa facem proces verbal de predare-primire pentru masina de serviciu si chitantier(eram agent de vanzari),cu masina a fugir(la propriu)supervizerul si a ascuns-o.toata discutia pe care am avut-o cu el am inregistrat-o (cam 52 de minute),iar de acolo se aude clar ca nu vrea sa imi preia masina(a ramas la ei din acel moment)i ca vrea neaparat sa raman in preaviz.i-am zis ca stau in preaviz,dar 4 ore cum e specificat in contract,iar el mi-a zis ca nu se poate asa ceva, ca vrea 8 ore(desi in realitate stateam si mai mult de 12 ore pe teren).
acum mi-a trimis acasa o invitatie sa ma prezint la sediul firmei deoarece nu am respectat preavizul,nu am predat masna si zona altui coleg.
care sunt consecintele pe care as putea sa le suport in acest caz si daca refuz sa dau curs invitatiei trimise?
Vi se desface conractul ind de munca ptr absente nemotivate din per preavizului, at 61 lita din Codul Muncii. Da, ar fi bine sa dati curs invitatiei, pate aveti si un prieten jurist care sa va insoteasca. Iar ptr masina poate sa va dea in judecata ca nu ati predat-o si el in acest timp nu s-a putut folosi de ea ptr ca era la dvs. ( desi ea logic, poate circula condusa de alt angajat al firmei respective). Cel mai bine si cea mai scurta cale in astfel de situatii este calea amiabila, cand se poate si daca se vrea, binenteles!
Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
Neprezentarea salariatului la convocarea făcută fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, inclusiv desfacerea disciplinara a c.i.m., fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
Vi se poate dsface disciplinar contractul de munca , dar, daca sunteti deja angajat nu vad care ar fi problema...Oricum in cativa ani( 2-3) cartile de munca se vor desfiinta :D
Demisia
gabita2000
Buna ziua. As vrea si eu sa stiu daca un angajat poate sa-si dea demisia fara sa mai mearga la munca in perioada de preaviz.Am contract de munca pe durata ... (vezi toată discuția)