avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum sa rezolv acesta problema?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum sa rezolv acesta problema?

Am o problema si nu mai stiu cui sa ma adresez.
Sunt divortata de sotul meu de aproximativ 1 an. Avem un baietel de 4 ani si jumatate care mi-a fost mie incredintat spre crestere, tatal avand program de vizita in prima si a treia saptamana din luna, de vineri orele 17.00, pana duminica orele 19.00 cu luarea din domiciliu, la Bucuresti ( eu si copilul locuim in Pitesti). Nu m-am opus acestui program pentru ca nu mi-am imaginat nici o clipa ca acest program va fi cosmarul copilului meu. Fostul meu sot a venit sa il ia de cateva ori. Copilul s-a opus de fiecare data, plangand tipand, lucru care nu l-a impresionat pe tatal lui si l-a luat fortat. Am sesizat Protectia Copilului Arges, au venit 2 doamne si au constatat ca intr-adevar copilul este luat impotriva vointei lui, in tipete, plans si rugaminti sa nu il lasam sa plece. Dansele mi-au spus ca nu pot face nimic pentru ca la mijloc este vorba de o hotarare judecatoreasca si am fost nevoita sa asist la chinul copilului meu, care era luat cu forta. Am solicitat pentru copil, consiliere psihologica de la Protectia Copilului si a primit-o, constatand si psihologul ca aceste intalniri cu tatal, ii creeaza probleme copilului. Mentionez ca imi doresc ca tatal sa aiba relatii cu copilul. Poate veni sa il vada si zilnic, dar faptul ca il ia la Bucuresti, il streseaza foarte tare, ajungand sa se piteasca sub pat de fiecare data cand aude sunand la usa, de frica sa nu fie tatal lui, sa il ia.
Din 2 august 2009, tatal nu a mai venit sa il vada si nu a luat legatura in nici un fel cu copilul in aceste 5 luni, desi va repet, eu nu am nimic impotriva ca cei 2 sa aiba o relatie normala tata-fiu. Fostul meu sot insa se foloseste de copil, pt a-mi face mie rau stiind ca ma face sa sufar vazandu-mi copilul chinuit de aceste episoade. In aceste 5 luni, copilul s-a linistit si toata lumea a observat ( si la gradinita si acasa) ca a evoluat foarte bine in acesta perioada, ca a scapat de teama plecarilor la Bucuresti. Chiar si doamnele de la Protectia Copilului, care au monitorizat cazul, au observat evolutia lui pozitiva.
Am deschis actiune in instanta pentru schimbarea programului de vizita al tatalui la copil. Actionat in judecata, tatal si-a amintit ca are un copil si pt a da bine la proces, a venit sa ia copilul, fara sa fiu anuntata in prealabil si nu in ziua si la ora precizata in hotararea judecatoreasca. Copilul avea curs de inot si nu am fost acasa. Cand ne-am intors si a auzit ca venise tatal lui sa il ia la Bucuresti, a inceput sa planga si s-a ascuns in camera lui. A facut febra si tot corpul ii era plin de basicute. Am crezut ca e vorba de o boala a copilariei, dar cand l-am linistit si i-am explicat ca tati a plecat si nu il ia la Bucuresti, s-a linistit si toata acea urticarie a disparut in cateva zeci de minute.
Pana la finalizarea procesului, probabil ca mai dureaza cateva luni. Intrebarea mea este, ce fac eu cu copilul pana se finalizeaza acest proces? Asist in continuare la traumele psihice la care este supus? Cui ma pot adresa pentru a rezolva acesta problema, pana cand instanta se va pronunta? Mentionez ca in acest timp, fostul meu sot a facut 3 plangeri penale ca nu repect programul de vizita. La prima am demonstrat ca l-am anuntat ca sunt plecata cu copilul de acasa, iar la celelalte 2, am martori ca a fost asteptat in fata blocului sau in casa in fiecare vineri in care a avut program de vizita in perioada septembrie 2009-februarie 2010, dar el nu a venit sa ia copilul si nici nu a luat legatura in vreun fel cu el.
Psihologul la care merge acum copilul spune ca daca il mai las sa mearga cu tatal, poate ramane traumatizat pe viata. Mi-a recomandat sa il vada dar in prezenta mea, pt o prioada. Tatal nu vrea sa inteleaga acest lucru si insista sa il ia fortat la el acasa, dupa 6 luni in care nu au avut nici un fel de legatura.
Cum sa procedez pana la solutionarea dosarului din instanta, in care am cerut schimbarea programului de vizita?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: hajnyci , utilizator 15:03, 16 Februarie 2010
sper sa fii citit atent...,cred ca ar trebui sa cereti sa fie vizitat in prezenta dvs avand in vedere cum rreactioneaza copilul sau sa cereti sa nu i se mai permita tatalui sa-l viziteze pt ca copilul este traumatizat din aceasta cauza (si mai ales ca nu-l intereseaza copilul ci doar doreste sa se razbune pe dvs). Sunt mai multe aspecte ce trebuie bine precizate,ar trebui facute anumite cereri,etc,ati putea face si o alta cerere de urgenta la instanta -ordonanta presedintiala ,oricum trebuie studiat dosarul,va trebuie sigur un avocat ,si care sa-si dea interesul. Bafta!
Cum a scris si dna Crisv puteti sa faceti cerere pentru emitrea odonantei presedentiale, care ar fi dupa parerea mea cea mai buna solutie in acest caz.

Art. 581- Codul de procedura civila
Instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
Cererea de ordononanta presedintiala se va introduce la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului.
Ordonanta va putea fi data si fara citarea partilor si chiar atunci când exista judecata asupra fondului. Judecata se face de urgenta si cu precadere. Pronuntarea se poate amâna cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordonantei se face în cel mult 48 de ore de la pronuntare.

Pentru a fi sustinuta aceasta cerere puteti solicita ajutorul psihologului (chiar as recomanda) care s-a ocupat de copil, un raport de la acesta sau chiar audierea lui. Cu siguranta va va ajuta de la serviciul juridic de la protectia copilului in formularea acestei cererei.

Mult succes!
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2010
hajnyci, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog din suflet ajutor / incuviintare executare silita brokenangel brokenangel Buna seara, Va rog ajutati ma sunt intr-o situatie disperata, ma aflu intr-un proces complicat de partaj si de asemenea sunt intr-o situatie destul de grava in ... (vezi toată discuția)
Refuz de a pleca la celalalt parinte ana978 ana978 In urma divortului s-a stabilit si un program de vizita pt.copilul in varsta de 4 ani.Conform programului,acesta a petrecut la domiciliul tatalui 3 saptamani. ... (vezi toată discuția)
Sechestrati in casa 48 de ore? ContSters129337 ContSters129337 Buna ziua. In urma divortului pronuntat in urma cu 1 an, mi-a fost incredintat spre crestere si educare, fiul meu minor, care are acum 4 ani si 8 luni, tatal ... (vezi toată discuția)