Buna ziua. Am cautat mult acest subiect, dar am gasit numai referiri la clauze.
Intrebarea mea este: ce se intampla daca am de gand sa ma angajez la o alta firma concurenta si am semnat (acum o sapt. si imi pare rau) clauzele de confidentialitate, neconcurenta si fidelitate?(este specificat ca nu pot lucra in bransa 3 ani. 3 ani???). Cat de grava e situatia?
Specific urmatoarele, asta ca sa-mi si spuneti daca totul e legal: actul aditional s-a semnat in doua ex. intre mine si X srl, avand ca repr. legal pe asociatul firmei.
1. Clauza de confid: nu am voie sa discut secrete de firma etc.
2. Clauza de neconcurenta citez exact: ''salariatilor le este interzis sa presteze servicii in afara societatii, care pot dauna activit. acesteia sau care pot creea concurenta neloiala. Le este interzis sa coopteze clientii firmei spre a le oferi servicii in in particular.
3. Clauza de fidelitate: indiferent de motivul pt care se inceteaza CIM, angajatul se obliga sa nu semneze un nou contract de munca pe oper de 3 ani ( 3 ani?) de la incetarea CIM.
4. Din salariul negociat, 25 % reprezinta indemnizatia pt respectarea cl. de neconcurenta. In cazul nerespectarii clauzelor de mai sus, salariatul se obliga la restituirea 25 % catre angajator si dupa caz e obligat la plata de daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
A trebuit sa semnez in 24 de ore si l-am semnat, daca o ''lungeam'' mai mult am fost amenintat cu concedierea. Ma gandeam ca vin sarbatorile si nu vreau sa raman fara post. Am gresit semnandu-l dar, vreau sa stiu ce se poate face daca plec la concurenta. Cum pot sa ies ''basma curata''. Nu cred ca este vreo solutie prea buna pt mine, de aceea cer ajutorul specialistilor. va rog sa ma ajutai cu un raspuns . Multumesc anticipat.
actul aditional pare legal intocmit.
Daca primesti si sporul acela de 25% atunci clauza de neconcurenta este perfect valabila.
O modalitate legal ar fi sa soliciti rezilierea acelui act aditional, cu modificare corespunzatoare si a salariului. Nu prea stiu ce efecte va avea asupra relatiei tale cu administratorul.
Alta solutie, mai putin corecta, dar asta e, ar fi ca atunci cand iti gasesti un alt loc de munca, in conditii mai bune sa pleci, dar ar fi bine sa nu spui acest lucru tuturor.
Daca sa zicem fostul tau sef ar dori recuperarea banilor, atunci ar trebui sa te actioneze in instanta. Iar acolo lucrurile se mai complica, dar poti avea castig de cauza. Adica vei putea fi obligat sa ii restitui banii, dar numai pe cei pe care el efectiv ti i-a platit. In ceea ce priveste durata aia de 3 ani, nu cred ca instanta o va lua ca pe o clauza 100% legala. E un fel de restrictionare la dreptul tau la munca si nu te poate nimeni obliga unde sa lucrezi.
Eu sincer as opta pentru a doua varianta.
Astea sunt sfaturile mele. Poate altcineva te va sfatui in alt fel.
Bafta
Multumesc de raspuns. Atentie: doua probleme mari si late: 1. citez: ''din salariul de incadrare negociat, 25 % il reprezinta indemnizatia pt respectarea clauzei de neconcurenta''. Deci vreau sa spun, ca dupa cum reiese de aici, treaba asta cica s-ar fi negociat cand am semnat contractul Desigur, nici vorba de asa ceva, dupa ce am semnat clauzele, nu s-a pomenit de nici o indemnizatie. Salariul ramane acelasi.Eu cred ca am luat teapa, sub presiunea pusa de el, pt ca spune clar: ''din salariul negociat...'', dupa semnare nu am mai negociat nimic.
2. Varianta ca sa nu spun unde plec pica, deoarece in mod sigur se va afla, dat fiind domeniul de activitate si clientii dinsponibili pe piata, inevitabil sa nu ne ''ciocnim''.
Astept in continuare lamuriri si inca o data, multumesc anticipat.
(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetarii contractului individual de munca sau, în cazul în care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii