Buna seara
Sunt nou pe acest site si as dori daca se poate cateva solutii pebtru rezolvarea unei probleme;
Am vandut un apartament unei persoane , care l-a cumparat prin credit imobiliar. Nimic rau pana acum , dar se stie ca banca opreste un comision la retragerea respectivei sume din cont, respectiv 0.6%. Am cazut de acord cu cumparatorul ca acest comision sa-mi fie returnat din mana de catre acesta.
S-au incheiat actele de vanzare cumparare la notar, s-au semnat, iar in acte s-au trecut niste clauze, respectiv eu vanzatorul sa mai locuiesc in apartament o luna , si sa-mi achit toate obligatiile , intretinere, etc.
Doamna cumparatoare a considerat de cuviinta sa-si mai ia o masura de siguranta (zice dumneaei) si nu-mi plateste comisionul , cel ptr care ne intelesesem sa-l plateasca , dumneaei il opreste drept garantie pana in momentu achitarii tuturor datoriilor la intretinere, desi eu mi-am asumat raspunderea achitarii acestora in contractul de vanzare cumparare. Am intocmit cu cumparatoarea o hartie de mana prin care se obliga sa-mi restituie si restul de bani la momentul achitarii datoriilor ptr luna in curs. Aceasta chitanta ca s-o numesc asa este semnata de mine , vanzatorul, cumparatorul si fratele cumparatorului. In balamucul care a fost la notar, cumparatoarea nu a plecat decat cu contractul de v/c , iar restul de acte (cadastru si altele) au ramas la mine.
La cateva zile se prezinta la mine ca are nevoie neaparat de cadastru ptr ca nu poate inregistra apartamentul pe rol fara acesta, moment in care eu am intrebat-o daca a venit si cu banii ce mi-i datoreaza , bineinteles ca nu-i avea iar eu am refuzat sa-i dau celkelalte acte, mai ales ca semnase in contract de v/c ca a primit absolut toate actele; A replicat apoi senina ca nu-i nici o problema , cu 1.5 mil isi face alt cadastru, iar acum s-a vazut clar intentia cumparatoarei de a nu mai achita si comisionul , ptr care exista acea hartie de mana.
Intrebarea este: are valoare juridica acea chitanta de mana semnata de cei implicati?
La ce metoda pot recurge pentru a recupera comisionul respectiv , la momentul in care ii voi da cheile apartamentului?
Ar fi o solutie sa nu-mi achit intretinerea (fiind acoperit sa zic asa si de acea chitanta, in masura in care aceasta e valabila) si sa nu-i dau cheile apartamentului pana la achitarea datoriei?
Va rog sfatuiti-ma cum anume trebuie procedat.
Va multumesc
daca ai chitanta de mana prin care cumparatorul s-a obligat sa-ti plateasca comisionul si bineinteles, este semnata si de el, poti promova o actiune in instanta sa-l oblige la plata sumei convenite, si in plus, poti cere actualizarea sumei cu indicele de inflatie sau cu dobanda de referinta a BNR, cu titlu de daune.
acea chitanta are valoare de act sub semnatura privata. in baza acesteia, asa cum a spus si colega, puteti promova actiune in pretentii pt plata sumei reprezentand valoare comisionului plus daune pt intarziere/refuz.
se admit ca proba si martorii.