Sotia a ramas in USA iar eu sint in Romania. Divortul a fost pronuntat in USA iar ea doreste sa pastreze numele de familie curent, adica numele meu de familie. Eu am nevoie de o declaratie notarizata a ei prin care sa ateste ca vrea sa pastreze numele curent pentru o perioada indefinita. Am nevoie de aceasta declaratie notarizata pentru a inregistra divortul aici in Romania.
Intrebarea mea este, exista un formular romanesc anume pentru asta sau este suficienta doar o simpla declaratie a ei precum sa doreste pastrarea a numelui si semnata in fata notarului din USA care apoi va fi tradusa si notarizata aici in Romania ?
Este nevoie de o declaratie data in fata notarului din USA, care va fi apostilata de secretarul statului in care locuieste sotia, apoi tradusa si legalizata in Romania.
Buna seara,
In primul rand trebuie sa aveti o hotarare de "recunoastere a hotararilor straine", a divortului, cu toate actele la dosar traduse si apostilate conform covnventiei de la Haga. In acest dosar puteti atasa (daca nu s-a pronuntat judecatorul USA) o declaratie tradusa si apostilata de pastrare a numelui , precum si declaratia dvs. de acceptare. In Romania, daca sotia nu se prezinta, trebuie sa aiba un mandatar special care sa se ocupe de asta. Altfel citarea va fi greoaie. Nu exista un formular special pentru declaratie. Consultati un avocat.
Multumesc pentru raspunsul prompt. Este neaparata nevoie de apostila sau doar de autentificarea notarului public ? Mi s-a spus de catre un avocat de-acolo ca doar declaratia notarizata e suficienta...
Oricum mi-ati ridicat un semn de intrebare si va multumesc.
Este neaparat nevoie de apostila. Orice document ce emana din SUA trebuie apostilat. Aceasta apostila este de fapt o supra legalizare, secretarul de fapt atesta semnatura notarului in fata caruia a fost data declaratia.
Am hotarirea definitiva pentru divort. Este inregistrata acolo in USA de catre instanta respectiva si totul este legal. Eu am toate copiile de rigoare. Imi trebuie doar declaratia ei ca vrea sa-si pastreze numele de casatorie, adica numele meu de familie. Si, pentru asta vreau sa stiu daca, in afara de simpla ei declaratie in fata notarului public din USA mai trebuie ceva ca sa inregistrez divortul in Romania.