avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dupa succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dupa succesiune

Buna seara,
As dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu urmatorul aspect:
In urma succesiunii dupa mama, in 2003, terenul intravilan este in nume comun-in cote egale - intre mine si sora mea; stiu ca pasul urmator, pentru a iesi din indiviziune(daca n-am nimerit termenul, scuze) este 'desenarea' efectiva a celor 2 proprietati ce vor rezulta(cred ca asta e 'intabularea'). Din capul locului subliniez ca nu e vorba de vreun diferend intre noi, ci intrebarile ar fi de ordin tehnic, procedural:
-in vederea intabularii, este necesara cumva o a doua poarta de iesire in strada fata de cea existenta, in urma scindarii terenului? (noi suntem de acord s-o folosim pe cea existenta).
-pot ramane parti de proprietate in indiviziune, ca si pana acum (in speta, via din gradina)?
-oarecum in legatura cu prima intrebare, o alta: ar fi posibila si varianta in care una din proprietati nu ar avea limita la drum (la dom. public, adica)?
Multumesc celor ce imi vor putea raspunde cat mai putin alambicat.
Cel mai recent răspuns: jeff123 , utilizator 22:51, 17 Februarie 2010
1.daca partajati terenul, pt a putea fi intabulate cele 2 loturi rezultate trebuia sa aiba acces la drum ambele, sau sa se constituie o servitute de trecere pe lotul care nu este infundat.
2.da puteti ramane in indiviziune pe celelalte imobile-vie, gradina.
Va multumesc f. mult pt. promptitudine, totusi imi permit sa disec raspunsul dumneavoastra: inteleg ca servitutea de trecere e necesara doar in varianta ultima formulata de mine, iar pentru prima varianta, cea in care ambele propr. au limita la drum, nu este necesara practicarea unei a doua porti, ca si conditie a intabularii celor 2 proprietati rezultate.
Ioana v-a sfatuit foarte corect insa , daca faceti iesirea din indiviziune pe anumite portiuni din acel teren este bine sa faceti acest lucru pana la capat , nu cu jumatati de masura!B-)
daca cele 2 loturi rezultate in urma partajarii au iesire la drum, nu se mai impune constituirea unei servituti.
MIHAI GRIGORE a scris:

Ioana v-a sfatuit foarte corect insa , daca faceti iesirea din indiviziune pe anumite portiuni din acel teren este bine sa faceti acest lucru pana la capat , nu cu jumatati de masura!B-)

Va multumesc si dvs. pt raspuns, dar din acest 'este bine sa...' , eu inteleg ca, in calitate de mediator, dvs. deja ati luat in calcul eventuale viitoare neintelegeri intre proprietari sau urmasii acestora; eu nu am solicitat decat raspuns dpv tehnic si legal, de aceea reformulez:
- cei 2 proprietari pot obtine intabularea pe proprietatile lor numai daca gardul are practicat in el 2 porti de acces la strada?
sau, altfel spus:
-pot exista 2 proprietati cu limita la drum , avand numar cadastral comun?
-'limita de proprietate la drum' inseamna, automat 'iesire la drum' sau aceasta din urma presupune tocmai existenta unei porti de acces in strada?
O sa ma intrebati:'ce mare lucru sa mai faceti o poarta?' iar eu spun: e pacat sa spargem un gard frumos si solid, din beton armat si fier forjat, daca legea nu ne-o cere pt intabularea terenurilor rezultate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Problema mostenire teren radumalica radumalica Buna ziua Mama mea si sora ei sunt mostenitoare pe un teren de 1000mp dispus pe lung de la strada, cu deschidere 16.93 m la strada, lungime 46.5 m pe parti ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am o problema legata de accesul la proprietate cu ... Gabi12345E Gabi12345E Buna ziua! Am o problema legata de accesul la proprietate cu masina si parcarea parcarea/stationarea masinii pe un drum de servitute. Istoric: In 1960 un ... (vezi toată discuția)