Bună seara!
În Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Național pe anii 2007-2010 la articolul 66 se specifică următoarele:
"(1) În cazul în care salariata se afla în concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioadă, diferența dintre salariul de bază individual avut și indemnizația legală la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata căreia se acordă compensarea va fi stabilită prin contractele colective de muncă la nivel de unitate, dar nu mai puțin de 6 săptămâni.
(3) Diferențele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii."
Ce reprezintă, mai concret, această compensare?
Diferența dintre salariul brut sau de bază al mămicii și salariul net primit în perioada de concediu de maternitate? Adică o valoare de 15% din salariul brut pentru o perioadă de cel puțin 6 săptămâni (având în vedere faptul că valoarea salariului pe timpul concediului de maternitate reprezintă 85% din valoarea salariului brut)?
Conform art. 283. alin (1) lit. c) din Codul Muncii - "Cererile în vederea soluționării unui conflict de muncă pot fi formulate în termen de 3 ani de la data nașterii dreptului la acțiune, în situația în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum și în cazul răspunderii patrimoniale a salariaților față de angajator." - se poate solicita angajatorului plata acestei compensații în interiorul acestui termen de 3 ani sau numai pe timpul concediului de maternitate? Dacă da, cum va arăta un eventual model de cerere (ce anume se va solicita)?
Salariu pt nastere
bianca26
buna ziua. sunt angajata in 2 locuri de munca si am nascut de curand. doresc sa fac o cerere la ambele locuri de munca pt acordarea acelui salariu ajutor, ... (vezi toată discuția)