avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Firma din UE refuza plata facturii pt. PFA neplatitor ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Firma din UE refuza plata facturii pt. PFA neplatitor TVA!

Salutare tuturor!
Sunt în situația ingrată în care o firmă italiană refuză să îmi plătească o factură invocând că nu am nr. de TVA, iar eu chiar nu cunosc legislația sau ce aș putea face.
Este afectată în vreun fel firma, plătitoare de TVA, din UE de primirea unor facturi fără TVA de la o firmă din România, neplătitoare de TVA? Au vreo problemă în legătură cu TVA-ul?
Precizez că sunt PFA neplătitor de TVA, iar serviciul reprezintă intemediere în comerț.
Ce pot să fac în acest caz?
Mulțumesc anticipat pentru sprijin!
Cel mai recent răspuns: Tkopf , utilizator 19:13, 19 Februarie 2010
pt astfel de servicii trebuie sa va inregistrati in scopuri tva, conform art 153^1 cod fiscal:
(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;
Pai eu am devenit PFA tocmai ca sa evit a plati acesti 19%. Iar majoritatea veniturilor din afara ar veni si pe serviciile respective . Acum sa inteleg ca singura solutie este inregistrarea in scop de TVA, ca sa pot fi retribuit de partenerii externi? Le emit factura in euro cu TVA, dupa care imi recuperez cei 19% si daca da, cum?
Multumesc mult pentru ajutor...
va inregistrati in scopuri tva numai pentru aceste servicii intracomunitare.
nu va trebui sa platiti tva, pentru ca nu le veti emite facturi cu tva, locul prestarii fiind tara respectiva, nu romania.
danike a scris:

va inregistrati in scopuri tva numai pentru aceste servicii intracomunitare.
nu va trebui sa platiti tva, pentru ca nu le veti emite facturi cu tva, locul prestarii fiind tara respectiva, nu romania.

Sunt putin confuz. Sa inteleg ca pot opta sa ma inregistrez in scopuri TVA numai pentru serviciile intracomunitare de acest gen? Cum procedez atunci cand prestez aceleasi servicii pentru un SRL din Romania - factura o emit cu TVA sau nu?
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2010
Tkopf, utilizator
Da, inregistrarea in scopuri de TVA o faceti pentru acest gen de servicii.
Veti emite factura fara TVA, locul prestarii serviciului fiind sediul beneficiarului.
Beneficiarul se va inregistra in scopuri de TVA pentru aceste servicii si va va comunica codul, inainte de prestarea serviciului.
Pt RO emiteti factura fara TVA, atata timp cat nu depasiti plafonul de 119.000 lei, cumulat de la inceputul anului. Daca-l depasiti, in primele 10 zile din luna urmatoare va inregistrati ca si platitor de TVA (veti fi incepand cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care cereti asta) si asa ramaneti.

Alte discuții în legătură

Factura servicii intracomunitare serena82 serena82 O PFA la norma de venit din RO, neplatitoare de TVA poate sa factureze catre o firma din UE servicii informatice? Daca da, ar trebui pentru asta sa se inscrie ... (vezi toată discuția)
Declaratie prestare de servicii intracomunitare rocky2009 rocky2009 Buna ziua, va rog sa imi spuneti ce declartatii se depun pentru un PFA care este neplatitor de TVA, dar care presteaza servicii intracomunitare. Multumesc (vezi toată discuția)
Facturare servicii intracomunitare intre neplatitori de t.v.a. schumiholic schumiholic Buna ziua! O intreprindere individuala care este in momentul de fata platitoare de tva vrea sa presteze servicii IT catre o organizatie non-profit ... (vezi toată discuția)