avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept funciar - va rog din suflet ajutati-ma cu un sfat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept funciar - va rog din suflet ajutati-ma cu un sfat

Am cumparat in iulie 2007 un teren de 1000mp pe persoana juridica, de la o persoana fizica, ce avea terenul in baza unui titlu de proprietate emis de primarie. Am apelat la un credit ipotecar, deci terenul a fost ipotecat si pus ca garantie. Din 2007 platesc lunar rata si dobanda pana in 2017. In 2009, pe baza unei autorizatii de constructii, ridic, tot pe societate, o cladire, pe terenul de 1000mp. Acum, in ianuarie 2010, sunt chemata in judecata de o persoana care sustine ca terenul era al sau . Aceasta persoana ne-a chemat in judecata pe noi, pe primarie, pe comisia de lichidare fond CAP, comisiile judetene si locale de fond funciar si pe persoana de la care am cumparat terenul. Reclamantul cere anularea titlului de proprietate al persoanei de la care am cumparat si a contractului nostru de vanzare-cumparare. Reclamantu cere 5000 de mp, din care fac parte si cei 1000 mp cumparati de noi. Reclamantul nu a stapanit niciodata acest teren, acesta fiind in paragina pana l-am cumparat noi. El a fost inginer agronom, iar terenul a apartinut fostuli CAP, iar pe acest teren se afla un imobil pe care l-a cumparat . El are o factura pe acest imobil (o anexa darapanata), nu pe teren. El a pacalit primaria si a platit impozit pe terenul de 5000mp, insa fara a fi proprietar. Acest fost inginer CAP a primit deja din partea primariei alti 10000mp, ce au fost acordati specialistilor in agronomie, si acum vrea si acest teren. El s-a judecat deja in 2 randuri cu primaria, a pierdut procesele, insa a cerut si a obtinut casarea dosarelor in care a pierdut si a pornit acest nou proces in 2009. Noi, insa, am fost chemati de-abia in 2010.
Avocata primariei e total dezinteresata de lupta cu reclamantul, iar persoana de la care am cumparat, la fel. Noi, ca societate de buna-credinta, care, spre deosebire de ceilalti care au primit terenuri gratis, am platit si vom plati cu varf si indesat acest teren, ce riscam? Am facut investitii enorme in imobilul de pe teren, avem act de vanzare-cumparare certificat de notar, iar cumpararea s-a facut si dupa ce juristii bancii au verificat toate actele, altfel nu am fi primit creditul. Ce optiuni avem, avand in vedere ca persoana de la care am cumparat avea titlu de proprietate, noi avem totul in regula, si avem autorizatie de construire emisa de primarie? Putem fi obligati sa platim terenul de doua ori sau sa despagubim reclamantul, avand in vedere faptul ca platim lunar o rata imensa la banca oricum? Cum facem ca terenul sa ramana al nostru?Putem sa chemam in garantie cumparatorul, avand in vedere ca e oricum parat si el in proces? Putem sa iesim cumva din proces, urmand ca reclamantul sa se judece cu ceilalti, pentru ca nu e vina mea daca primaria a emis un titlu de proprietate gresit, eu sunt de buna credinta, si eventual daca reclamantul castiga, sa fie despagubit de primarie? Nu de noi, pentru ca nu vrem sa ne ia terenul pe care am construit si nici sa-i platim inca o data terenul, si nici sa-l despagubim pentru ca mai apoi sa cerem banii de la primarie/vanzator/etc.


Cel mai recent răspuns: just_me_12345 , utilizator 11:27, 10 Martie 2010
Va zand aceasta postare un singur sfat am sa-ti dau: angajeaza un avocat!
Ce a cerut reclamantul? nulitatea relativa sau absoluta a primului TP emis persoanei de la care ati cumparat dvs? Pentru ca nu are sanse de castig nici intr-un caz, nici in altul.
1. daca a cerut nulitatea relativa, aceasta putea fi invocata, conform legii, in termen de 3 ani de la data emiterii primului TP. In cazul in care acest termen este depasit, invocati in fata instantei inadmisibilitate actiunii ca tardiva si, in mod normal, actiunea reclamantului va fi respinsa fara probleme.
2. daca a cerut nulitatea absoluta a TP, ceea ce doreste dansul acum nu se incadreaza in nici unul din motivele expres si limitativ enumerate de art. III din legea 169/1997 (dati un search pe google si veti vedea despre ce este vorba).
3. daca dl. inginer nu a formulat cerere in termen (ultima zi: 30.11.2005 - legea 247/2005) pentru reconstituirea dreptului de proprietate, solicitati instantei respingerea actiunii ca inadmisibila, pentru ca nu a parcurs procedura prevazuta de legea speciala. Actiunile in revendicare imobiliara intemeiate doar pe codul civil, fara formularea cererii in termen pe legile speciale ale fondului funciar (18/1991, 1/2000, 247/2005) se cam resping de instante ca nefondate.
4. factura pe cladire, ce-i asta? Ori are contract de vanzare-cumparare incheiat la notar (transmiterea dreptului de proprietate pentru imobile se face, in conditiile legii, doar in forma autentica), ori nu. Acea chitanta nu are putere de act doveditor asupra dreptului de proprietate pentru teren, ci doar, eventual, o dovada pentru a cere primariei despagubiri pentru cladirea respectiva (proprietarul terenului devine proprietarul constructiilor de deasupra, in baza accesiunii imobiliare artificiale, nu invers).
5. dvs. solicitati inadmisibilitatea actiunii pentru lipsa cererii in baza legii speciale si neincadrarea in motivele prevazute de lege pentru nulitatea absoluta a unui TP si sa auzim de bine:)
Succes!
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2010
Kyandra, moderator
Multumesc pentru raspuns!
Inginerul a cerut constatarea nulitatii absolute a titlului de prop. al persoanei de la care am cumparat.S-a disjuns capatul acestei cereri din cererea initiala (pe care nu am vazut-o, dar cred ca dumnealui vrea si sa i se dea terenul), s-a facut un nou dosar in care se va discuta numai daca se anuleaza TP sau nu. Deci el nici macar nu trebuie sa justifice daca ar avea dreptul sau nu la teren, deocamdata, ci doar sa anuleze alte acte.. Celalalt dosar s-a suspendat pana aflam daca se anuleaza sau nu TP. In acest nou dosar noi nu am mai fost citati si la urmatorul termen trebuie ca reclamantul sa indice motivele nulitatii absolute a TP. Asta inseamna ca nu putem sa punem concluzii pt a se constata ca suntem cumparatori de buna credinta, si trebuie sa asteptam pasivi cum i se anuleaza omului TP? Apoi, Doamne fereste, mai putem sa ramanem proprietari? Eu sunt de buna credinta si nu mi-ar fi trecut prin cap ca sunt probleme, din moment ce totul s-a facut la notar, am si construt cu toate aprobarile necesare, am credit pe 10 ani etc. Astept cu interes raspunsurile d-voastra!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revendicare terenuri 18/1991-primaria refuza inscrierea pe titlul de proprietate ingrid321 ingrid321 Buna ziua. Dupa 1990 unul din 3 frati a depus o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru cateva terenuri in baza lg.18/1991 FF. Acesta a ... (vezi toată discuția)
Probleme fond funciar irinu irinu cer un sfat ,Primaria L. a eliberat un titlu de P.fara ca acea persoana sa detina acte pe toata suprafata de teren desi conform cereri in baza leg.18/91 cere ... (vezi toată discuția)
Ce mai putem face, din moment ce hotararea este definitiva si irevocabila ? kamys kamys In anul 1994 am intrat, impreuna cu fratele tatalui, in posesia unui teren extravilan cu suprafata de 1,2000 ha teren arabil, mostenire de la stra-stra-bunici ... (vezi toată discuția)