avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj?

Buna ziua! Detin cota de 5/8 dintr-o garsoniera situata in Bucuresti, prin contract de vanzare cumparare cu habitatie viagera si prin testament detin cota de 5/8 dintr-o casa cu terenul aferent situata in Buzau. Persoanele care detin restul cotei de 3/8 sunt coproprietari si la garsoniera si la casa in aceleasi cote. Initial s-a dezbatut o succesiune in care s-a impartit garsoniera. Persoana care detinea cota de 5/8 mi-a vandut mie. Dupa aceasta s-a reintregit succesiunea si a primit 5/8 si din casa situata in Buzau. Pe cota de 5/8 din acea casa mi-a lasat testament.
Se poate dupa decesul celei care a detinut 5/8 (batrana) sa deschidem un proces prin care eu sa raman cu garsoniera si ceilalti coproprietari sa ramana cu casa de la Buzau?
Mentionez ca batrana nu are nici un fel de mostenitori si in testament voi mosteni toate proprietatile mobile si imobile.
Cel mai recent răspuns: vali_085 , utilizator 18:49, 22 Februarie 2010
Batrana doreste sa imi vanda cota de 5/8 de la Buzau dar nu avem cum sa intocmim cadastru acolo. In acea casa locuiesc cei care detin restul de 3/8 si sunt sigur ca nu vor permite accesul cadastristului.. Ei au stat toata viata la Buzau si batrana toata viata in Bucuresti dar la succesiune ei au profitat de ea si nu au adus si documentele de la Buzau. Acum cei de la Buzau au venit la Bucuresti peste batrana si au zis ca vor locui si ei in garsoniera "ca au dreptul". Doresc sa scap cat mai repede de ei fara a le plati sulte sau cel putin sa le compensez cu cota de 5/8 de la Buzau.
Vor permite accesul cadastristului fiindca veti discuta dvs cu ei. Si le veti atrage atentia ca daca incearca vreo manevra le veti face plangere penala(nu dvs , ci batrana) pentru tulburare de posesie, fiindca , asa cum ei incearca sa ameninte ca au dreptul la 3 optimi din garsoniera , tot asa si batrana are dreptul la 5 optimi din acea casa . Sfatul meu este sa le propuneti un schimb: cota de 3optimi din garsoniera contra cotei de 5 optimi din casa . Altfel atrageti-le atentia ca le veti face viata un calvar cedand cota de 5 optimi din casa unor persoane nu tocmai placute care vor intra peste ei in casa si isi vor instala un cort in mijlocul casei. Si politia nu se va amesteca fiindca nu este competenta!B-)B-)B-)
Succes!
Sunteti cel mai tare. Asta doresc sa si fac. Ei imi dau mie cu titlu de vanzare cota de 3/8 si batrana le da lor cota de 5/8 de la Buzau. Dar ce ma fac ca ei profita de faptul ca nu voi indrazni sa le fac vreun rau. Cum pot intra cu cadastristul?
Sper ca se poate deschide un proces in care sa se realizeze un fel de partaj.
Trecand peste aspectul cu taria, va spun ca nu trebuie nici un proces. Trebuie intai sa discutati cu ei si sa le aratati alternativele pe care le aveti dvs. Si sa le oferiti acest schimb foarte echitabil pentru ei , mai ales ca locuiesc efectiv in acea casa din Buzau!B-) Si , in plus , ei au numai 3 optimi din ambele imobile....vor realiza si ei riscul la care se supun! Plus ca va sfatuiesc sa luati cu dvs un Cod Penal la zi si sa le aratati ce infractiune (tulburare de posesie) savarsesc daca nu o lasa pe doamna in etate sa intre in casa cu cadastristul pentru a face masuratorile si schitele necesare cadastrului si intabularii proprietatii!B-)
Restul este doar o chestiune de timp....recomandati-le si un avocat ca sa se convinga ca , daca fac figuri , instalarea unor persoane dezagreabile in casa lor nu va putea fi solutionata de catre politie! Fiindca batrana are dreptul sa faca ce doreste cu cota ei de 5 optimi. Daca alte argumente nu ii vor convinge acesta ii va darama psihic.
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2010
George, Avocat
Va multumesc foarte mult pentru timpul si sfaturile acordate.

Alte discuții în legătură

Proces compensare vali_085 vali_085 Buna seara! Detin cota de 5/8 prin contract de vanzare cumparare a unei garsoniere de la nasa mea (cota obtinuta in urma unei succesiuni a sotului nasei ... (vezi toată discuția)
Iesire in indiviziune vali_085 vali_085 Buna ziua! Am cumparat cota de 5/8 din garsoniera nasei mele (dreptul ei in urma unei succesiuni). Ceilalti coproprietari nu au declarat la momentul ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune fara voia mostenitorilor vali_085 vali_085 Buna ziua! Nasei mele i-a decedat sotul si s-a deschis succesiunea. Atunci s-a impartit garsoniera in care a locuit, intre ea si copii vitregi( care nu au avut ... (vezi toată discuția)