Buna ziua! Detin cota de 5/8 dintr-o garsoniera situata in Bucuresti, prin contract de vanzare cumparare cu habitatie viagera si prin testament detin cota de 5/8 dintr-o casa cu terenul aferent situata in Buzau. Persoanele care detin restul cotei de 3/8 sunt coproprietari si la garsoniera si la casa in aceleasi cote. Initial s-a dezbatut o succesiune in care s-a impartit garsoniera. Persoana care detinea cota de 5/8 mi-a vandut mie. Dupa aceasta s-a reintregit succesiunea si a primit 5/8 si din casa situata in Buzau. Pe cota de 5/8 din acea casa mi-a lasat testament.
Se poate dupa decesul celei care a detinut 5/8 (batrana) sa deschidem un proces prin care eu sa raman cu garsoniera si ceilalti coproprietari sa ramana cu casa de la Buzau?
Mentionez ca batrana nu are nici un fel de mostenitori si in testament voi mosteni toate proprietatile mobile si imobile.
Sunt socata de ce am citit!
In primul rand, negocierea nu e un santaj, lucru pe care domnul mediatir se pare ca nu i l-a amintit userului.
Apoi, santajul e ilegal si condamat de Codul penal care s-a recomandat a fi citit; noroc totusi ca nu prea respecta conditiile!
In al doilea rand, cum spuneam, ca sa negociati trebuie sa aveti ce oferi, adica sa aveti proprietatea cotei batranei.
Or, nu o aveti, deci nu aveti ce oferi, personal. Ca sa fie credibil, batrana e cea care ar trebui sa negocieze.
Apoi, ca sa existe infractiunea de tulburare de posesie, intai trebuie sa existe posesia. Daca batrana nu sta la Buzau, nu poseda in fapt nimic, ce posesie sa aiba si deci, ce sa i se incalce?
Daca ma uit in 220 Cod penal, imi pare ca tulbura posesia cel care intra in imobilul posedat de altul sau care nu-l paraseste la cererea acestuia... adica batrana inra pe proprietatea ei pe care nu o poseda inseamna ca incalca 220 CP!!
Proprietara are in acest caz un drept de posesie, dar nu il exercita in fapt, asa incat nu are posesia practica. Un bun al meu in buzunarul altuia nu prea e in posesia mea, nu? Elementar!
Daca cineva se muta la ei si ei se muta la Bucuresti? Credeti ca este drept si corect ca intr-o zi cineva sa sparga usa si sa se mute la batrana in casa pentru ca, nu-i asa, are o cota acolo?
Totul e reciproc.
5 luni un proces de iesire din indiviziune? =D> Bafta multa, nu uitati si de evacuare!
Cheltuielile de judecata s-or imparti la final, pana atunci ati calculat macar taxa de timbru?
Batrana poate face orice cu cota e abstracta, Mihai, dar nu cu bunul in fapt, caci nu are posesia; trebuie sa ceara unei instante reintegrare, evacuare in functie de interes.
De asemenea, va recomand studierea infractiunii de violare de domiciliul, caci inteleg ca acea casa e folosita ca si domiciliu... Subiectul pasiv al infractiunii este detinatorul de fapt al imobilului, persoana care foloseste domiciliul violat. Nu scrie nicaieri ca e nevoie sa-l foloseasca cu vreun titlu.
Cel mai prost lucru pentru user ar fi ca cealalta parte sa consulte un avocat, ca ar afla atunci cat de bine stau ei... Cel mai bun lucru ar fi sa consulte el insusi un avicat, sa inteleaga care sunt parghiile de care se poate folosi, cat dureaza, care ar fi costurile...
:offtopic: Mihai, te rog sa nu mai inciti la nerespectarea legii; nu am nimic cu faptul ca mesajul prezinta o alta abordare, dar daca aceasta incurajeaza infractiuni, este o problema de regulament.
Multumesc pentru intelegere.
Si eu sunt uimit de ce am citit! Mai toti avocatii imi dau raspunsuri asemanatoare dar dumneavoastra sustineti contrariul. Cum pot cei care detin cota de 3/8 sa imi interzica sa intru in casa de la Buzau (sau batranei).
3/8 inseamna mai mult de 5/8?
Taxele de timbru le cunosc destul de bine. Pt un proces de iesire in indiviziune trebuie sa platesc 3% din val imobilului , expertiza 1200-1800 lei, comision avocat 2500lei. Nu cred ca am sa ajung la suma de 20000euro la finalul proceselor. Eu am timp suficient, dispun si de partea financiara pentru procesele ce vor urma si toate aceste procese vor fi judecate la Bucuresti. Cred ca daca vor fi mai multe infatisari vor renunta ei sa faca naveta Buzau- Bucuresti.
Daca nu m-am facut inteles...BATRANA E DE PARTEA MEA (si mi-am luat mai multe masuri de siguranta... avize psihologice pt batrana, testamente,etc).
Daca deschid un proces de iesire in indiviziune la Buzau vor pleca sa locuiasca cu "ursul din padure".
Mai multe infatisari? Am asteptat si un an dupa o amarata de expertiza numai... =D> Cu schimbari de experti, amendari etc.
Daca imobilul e la Buzau, nu vad cum ar fi procesul la Bucuresti.
Alti avocati nu stiu ce va vor fi spus, cert e ca posesia e una si proprietatea e alta. Exista situatii perfect legale cand un proprietar nu are niciun drept sa intre in proprietatea lui, dar alte persoane, neproprietare acolo, au. Si legi europene protejeaza domiciliul, si e neboie de hotarare irevocabila ca sa le dai afara, si cam dureaza sa se obtina...
Dv. puteti proceda oricum doriti, eu v-am aratat o opinie a mea si atat.
Daca nu v-ati fi grabit, ati fi asteptat sa aveti dreptul dv. in mana, era mai simplu sa propuneti in instanta o tranzactie.
In plus, Codul de procedura civila arata si ca la partaj e importanta situatia locativa a coproprietarilor; or inteleg ca batrana mai are unde sta (ba chiar sta in alta parte), ei insa stau acolo si pot invioca acela ca unicul domiciliu posibil pentru ei.
Cota majoritara nu e de esenta atribuirii catre una dintre parti, sunt altele mai importante.
Parca vad invocari de imbunatatiri sau numai amanari pentru tergiversare si puteti sa o duceti asa 2 ani in fond numai. 'Iar daca vi se pare prea mare sulta, ghiciti cine va face apel? Dv. Si alta taxa de timbru, alta distractie cu alte expertize... :tooth:
Eu va recomand sa incercati o intelegere amiabila cu ei, o notificare, ceva, o tranzactie... dar era bine sa fiti un singur proprietar pe celelalte cote, ca sa faceti o dare in plata sau un schimb, ceva intr-un singur act ca sa nu va coste mult.
Sigur ca nu toti avocatii vad lucrurile la fel... asta e abordarea mea.
Defunctul a avut ultimul domiciliu in Bucuresti si tot in Bucuresti s-a dezbatut si succesiunea. In plus nu cred ca TRIBUNALUL a devenit "casa de binefacere". Ceilati sunt trei fiecare avand cote de cate 1/8. Cel care locuieste in acea casa are dreptul la 1/8 si nu are posibilitatea sa imi plateasca mie sulta ( asta ca sa il las pe el in imobil). Pentru imbunatatirile aduse trebuia sa obtina acceptul proprietarilor.
Am avut un proces la Roman pentru iesire in indiviziune care a avut trei infatisari. Am achitat sultele si sunt proprietar. Alt proces la Calarasi, tot trei infatisari.
Initial le-am oferit si bani dar dupa cum v-am spus ei vor "si la Bucuresti si la Buzau".
Imi va face placere sa cheltui mult prin tribunale pt ca vor fi obligati la plata cheltuielilor de judecata care oricum nu vor ajunge la 20000 de euro.
Proces compensare
vali_085
Buna seara! Detin cota de 5/8 prin contract de vanzare cumparare a unei garsoniere de la nasa mea (cota obtinuta in urma unei succesiuni a sotului nasei ... (vezi toată discuția)