O societate isi concediaza toti salariatii de la un anumit punct de lucru. In luna anterioara preavizului acestia primesc doar o parte din salariul cf. contractului individualt, mult sub salariul minim brut pe economie, motivandu-se ca nu s-a realizat planul, cf contractului colectiv. La concediere nu mai primesc nici un leu
Intrebari:
1. Exista obligativitatea ca societatea sa asigure salariul minim brut pe economie indiferent de prevederile contractului colectiv?
2. Drepturile salariale din perioada de preaviz pot fi calculate in functie de "norma de productie"?
3. Ce trebuie sa fac pentru a obtine acesti bani (daca mi se cuvin)?
Salariatul trebuie sa primeasca drepturile banesti inscrise in contractl individual de munca. Acest salariu nu poate fi mai mic decat salariul minim brut/economie, ptr ca acela este cel garantat in plata.
La plecarea din firma salariatii trebuie sa primeasca toate drepturile "la zi".
Daca angajatorul nu-si respecta aceasta obligatie atunci el poate fi actionat in judecata, la tribunalul din raza de domiciliu a salariatului. Fiind litigiu de munca este scutit de taxe.
Mentionez ca in CCM exista o clauza care spune ca plata salariului se face in acord cu realizarile si in CM individual se face referire la aceasta clauza. Angajatorul spune retine acesti bani pt ca planul nu a fost realizat de mai multe luni, timp in care nu a aplicat aceasta clauza.