avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

In urma decesului tatalui meu am mostenit 1/4 parte din curte+casa (in parti egale cu mama si ceilalti doi frati). Doresc sa donez partea mea nepotului meu (major), dar vreau sa am siguranta ca dupa dobandirea de catre el a partii mele de mostenire, sora mea (mama lui, care urmeaza sa-l despagubeasca pe fratele meu pt 1/4 parte a lui , obtinand in acest fel 1/2 din mostenire) nu va putea sa vanda casa, folosindu-se si de partea nepotului meu.Mentionez ca si mama intentioneaza sa doneze partea ei nepotului, obtinand si el, in acest fel, 1/2 din mostenire. Doresc sa aflu daca in contractul de donatie se pot impune conditii in acest sens.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: nicaetelka , utilizator 23:06, 19 Februarie 2010
Nu va putea vinde decat 1/2 din imobil , cota dumneaei de mostenire. Nepotul va ramane cu 1/2 din casa si curte. Daca dimenisunile imobilului sunt mari, se poate face un partaj. Daca nu, nu stiu cine e dispus sa cumpere jumatate din casa si curte.
Problema este ca sora mea l-ar putea constrange pe nepotul meu sa-si dea acordul pt vanzare
Puteti sa-i donati doar nuda proprietate, dvs. pastrandu-va uzufructul.
Asa, el nu va putea vinde fara acordul dvs., si isi va reintregi dreptul de proprietate dupa decesul dvs.
multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie imobil unui minor dobrote46@yahoo.com dobrote46@yahoo.com As dori sa donez un imobil nepotului meu minor (14 ani). Este posibil? Ce formalitati trebuie indeplinite? Are parintii. Multumesc (vezi toată discuția)
Buna seara,suntem 2 frati.in urma succesiunii dupa tatal meu ,am ... mirela86 mirela86 Buna seara,Suntem 2 frati.In urma succesiuni dupa tatal meu ,am mostenit fiecare jumatate din mostenire.Dupa aproape 2 ani,fratele meu imi doneaza partea lui ... (vezi toată discuția)
Dreptul de nuda proprietate mariaadelina mariaadelina buna seara,am facut cu mama mea un contract de vanzare cumparare an care se specifica urmatoarele;mama ,ca vanzator,ami vinde dreptul de nuda proprietate ... (vezi toată discuția)