sotia mea a primit in donatie un teren de la mama ei si bunica ei , teren pe care am construit din bani mosteniti de mine de la tatal meu, ce mostenesc dupaa decesul sotiei dat fiind ca parintii ei sunt in viata si mai are 3 frati?
daca donatia terenului a fost facuta numai pentru sotie, acesta este considerat bun propriu, la mostenire venind copiii si, in lipsa lor, celelalte grade de mostenitori. daca donatia a fost facuta pe numele sotilor, atunci se aplica regulile generale ale mostenirii. acelasi lucru se repeta si la imobilul edificat pe teren.
Daca n-a murit sotia dvs. ar trebui sa faca testament. Daca, din pacate a murit, in principiu, dupa afirmatiile dvs. (si subliniez afirmatii, fara sa vad acte) ar trebui sa mosteniti o parte din teren, mai precis 1/3 (din cate imi aduc aminte).
daca donatia a fost facuta cu scutire de raport in numele sotiei ca donatar, terenul in cauza mai intra in masa succesorala sau imi revine mie ca sot supravietuitor?
indiferent daca terenul este bun propriu, intra in masa succesorala a sotiei, si potrivit legii, in calitate de sot supravietuitor aveti dreptul la 1/3 (cred).
daca donatia s-a efectuat cu scutire de raport, asta inseamna ca, in cazul in care mor parintii ei (ai sotiei) terenul nu se mai ,,aduce" la masa succesorala a socrilor.
deci este in favoare d-stra.
Donatie
Miculescu Sorin
Parintii mei (tata vitreg) mi-au donat apertamentul cu dreptul de uzufruct viager fara instrainare sau grevare,sarcini mentionate in CF pe numele lor.Mentionez ... (vezi toată discuția)