Buna ziua! Pun aceasta intrebare pentru o prietena care doreste a lasa o parte din
mostenire respectiv un apartament nepotului, pe care l-a crescut de la 7 ani si acum are 18.,in urma recasatoriei fetei ei.Dupa decesul sotului prietenei mele,fata ei nu a vrut sa participe la succesiunea notariala si astfel masa succesorala nu a fost impartita.Mostenirea este compusa din mai multe case si terenuri atat in localitatea de resedinta ,cat si in Bacau.Una dintre casele din loc. de resedinta este lasata mostenire in timpul casatoriei de o persoana pe care au ingrijit-o la batranete si au inmormantat-o.Certificatul de mostenitor in acest caz este pe numele sotului (decedat).In aceasta situatie care este partea ce se cuvine sotiei si cat fetei.Iar o alta intrebare este aceasta:poate lasa mostenire NEPOTULUI pe care la crescut ,apartamentul in care locuieste,fara a face dezbaterea masei succesorale?Ce act trebuie sa intocmeasca in asa fel sa nu fie contestat de mama copilului?Multumim anticipat pentru raspunsurile dvs.
Din pacate, orice act ar face poate fi atacat de mama nepotului, pt ca ea este mostenitor rezervatar.
Daca s-ar dezbate succesiunea si apartamentul i-ar reveni in cota batranei, atunci ar putea face un contract de intretinere pt nepot, care nu ar putea fi atacat, nici invocand rezerva.
Totusi, cat timp a trecut de la decesul sotului?
parerea mea este ca doamna respectiva, prietena dvs. ar trebui sa formuleze actiune la instanta si sa se dezbata succesiunea de pe urma sotului dansei.
Odata stabilite bunurile imobile ce ii revin, poate sa incheie un contract de vanzare cumpare cu clauze de intretinere sau un contract de intretinere in favoarea nepotului.
Buna ziua! Multumesc mult pentru indicatii.De la decesul sotului prietenei mele a trecut 10 ani.Fiind pensionara cu o pensie de mizerie nu poate sa-si permita
a formula actiune in instanta pentru a dezbate succesiunea de pe urma sotului.Astept
alte pareri.O zi buna!