avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua! Pun aceasta intrebare pentru o prietena care doreste a lasa o parte din
mostenire respectiv un apartament nepotului, pe care l-a crescut de la 7 ani si acum are 18.,in urma recasatoriei fetei ei.Dupa decesul sotului prietenei mele,fata ei nu a vrut sa participe la succesiunea notariala si astfel masa succesorala nu a fost impartita.Mostenirea este compusa din mai multe case si terenuri atat in localitatea de resedinta ,cat si in Bacau.Una dintre casele din loc. de resedinta este lasata mostenire in timpul casatoriei de o persoana pe care au ingrijit-o la batranete si au inmormantat-o.Certificatul de mostenitor in acest caz este pe numele sotului (decedat).In aceasta situatie care este partea ce se cuvine sotiei si cat fetei.Iar o alta intrebare este aceasta:poate lasa mostenire NEPOTULUI pe care la crescut ,apartamentul in care locuieste,fara a face dezbaterea masei succesorale?Ce act trebuie sa intocmeasca in asa fel sa nu fie contestat de mama copilului?Multumim anticipat pentru raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: chirileana , utilizator 11:34, 24 Februarie 2010
Din pacate, orice act ar face poate fi atacat de mama nepotului, pt ca ea este mostenitor rezervatar.
Daca s-ar dezbate succesiunea si apartamentul i-ar reveni in cota batranei, atunci ar putea face un contract de intretinere pt nepot, care nu ar putea fi atacat, nici invocand rezerva.
Totusi, cat timp a trecut de la decesul sotului?
parerea mea este ca doamna respectiva, prietena dvs. ar trebui sa formuleze actiune la instanta si sa se dezbata succesiunea de pe urma sotului dansei.
Odata stabilite bunurile imobile ce ii revin, poate sa incheie un contract de vanzare cumpare cu clauze de intretinere sau un contract de intretinere in favoarea nepotului.
Buna ziua! Multumesc mult pentru indicatii.De la decesul sotului prietenei mele a trecut 10 ani.Fiind pensionara cu o pensie de mizerie nu poate sa-si permita
a formula actiune in instanta pentru a dezbate succesiunea de pe urma sotului.Astept
alte pareri.O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie de intretinere agromav agromav Batrana 85 ani,vaduva cu 2 copii(fata si baiat),si cu o pensie de 300 ron. locuieste la tara(are casa mare si vreo 4 hectare pamant).A dat acte ... (vezi toată discuția)
Bunica a mințit la notar că mama nu a avut copii și a făcut contract de întreținere cu un alt nepot. pot ataca certificatul de moștenitor sau trebuie să atac contractul de întreținere? 1bogdan 1bogdan Buna ziua, as dorii sa intreb si eu despre un contract de mostenitor care cred eu ca a fost obtinut ilegal la notar prin succesiune de catre bunica ... (vezi toată discuția)
Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)