avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot evacua nepoata din casa mostenita de mine si tatal ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot evacua nepoata din casa mostenita de mine si tatal ei?

Buna ziua!
Va rog sa ma sfatuiti in legatura cu modul legal prin care as putea sa o evacuez pe nepoata (fiica fratelui) din casa pe care eu si fratele meu am mostenit-o de la parinti. Mentionez ca, initial, de comun acord (verbal) cu fratele meu, am stabilit sa impartim casa in doua jumatati in care sa poata locui, o perioada, fiica mea (de 21 de ani) si fiica lui (33 ani). De la o vreme, s-au stricat relatiile intre familia mea si a fratelui meu, tocmai din cauza acestei nepoate. Din acest motiv, eu nu mai sunt de acord ca ea sa mai locuiasca in casa pe care o detin in proportie de 50%, chiar daca asta va inseamna ca si fiica mea sa plece de acolo (ca urmare a probabilei reactii a fratelui meu). Desi i-am comunicat ca vreau sa se mute, ea refuza si ma sfideaza. Poate sa locuiasca acolo fara acordul meu ?
Va multumesc mult.
Mihaela.
Cel mai recent răspuns: mika^ , utilizator 19:40, 23 Februarie 2010
Buna ziua.
Va multumesc pentru raspuns. Vreau sa precizez ca, in momentul de fata nici eu nici fratele meu nu dorim sa facem iesirea din indiviziune deoarece nu dorim si nici nu ne-ar avantaja vanzarea imobilului si, deocamdata, nici unul din noi nu are suficienti bani pentru a plati sulta celuilalt.
In legatura cu ce spuneati dvs de prezumarea faptului ca nepoata locuieste in partea din imobil ce i se cuvine fratelui meu, la fel de bine am putea presupune ca locuieste in partea mea, atata timp cat spatiul nu este divizat, nu? :) (sigur, de fapt, ea locuieste intr-un spatiu comun).
Si atunci, revin cu intrebarea: poate fratele meu sa bage pe oricine in casa care este si a mea, fara sa imi ceara voie? Ce lege spune ca trebuie ca eu sa cer consimtamantul fratelui meu pentru a putea-o evacua pe nepoata?
Adica, nu ar fi normal sa fie nevoie de acordul ambilor coproprietari pentru ca orice alta persoana in afara de acestia sa poata sa locuiasca acolo? (eu asta am inteles din art.641-C.Civil).
Numai bine!
Nimeni?
Nu stiu daca schimba cu ceva situatia, dar poate trebuia sa fi mentionat si ca nepoata mea locuieste acolo cu prietenul ei, pe care nici macar nu mi l-a prezentat vreodata.
Art 641 din codul civil vorbeste despre servitute ...si nu are nici o treaba cu coproprietatea.
Asa cum v-au explicat si colegii....nu aveti ce face impotriva nepoatei dvs , de vreme ce are acordul tatal ei , care are calitatea de coproprietar, sa locuiasca acolo.
Cum la fel de bine si dvs sau fiica dvs puteti sa locuiti in acel imobil; ca nu faceti acest lucru nu este un temei legal sa solicitati evacuarea nepoatei din spatiu....
Imi cer scuze, poate am gresit. Vad ca in codul civil de la adresa:
www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
articolul la care ma refeream este art. 641, cum am spus; dar, pe alte site-uri, intr-adevar art. 641 vorbeste despre servitute, iar articolul la care ma refeream eu apare cu nr. 499.
Am mai citit intr-un suport de curs despre dreptul civil si faptul ca "Potrivit principiului unanimitatii, un coproprietar nu poate face acte de dispozitie cu privire la intregul bun comun sau la o portiune determinata material din acel bun". Nu credeti, totusi, ca se incalca acest principiu aici?
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
mika^, utilizator
As mai vrea sa adaug ca, nu doresc sa o evacuez pe nepoata pe motiv ca fiica mea nu va mai locui acolo. Temeiul in baza caruia doresc sa o evacuez ar fi ca ea nu are consimtamantul meu de a locui in acel spatiu nedivizat care este si proprietatea mea.
Daca imi spuneti ca nu pot face asta, atunci ar insemna ca si eu as putea sa trimit o familie de tigani sa locuiasca acolo (gratuit) si nimeni nu va putea sa-i dea afara?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nepoata locuieste in jumatatea mea de proprietate fara acordul meu GIGI TATARU GIGI TATARU lnepoata locuieste in jumatatea mea fara acordul meu ,pe motiv ca sta in partea lui maicasa[cealalta jumatate;de 9 luni de [quot]zile si ma ignora in ... (vezi toată discuția)
Evacuare debitoare MIHAELAX MIHAELAX Buna ziua, Am calitatea de creditor si doresc sa adjudec in contul creantei cota de 1/2 din imobil casa de locuit, bunul imobil nu e partajabil in natura, ... (vezi toată discuția)
Imobil aflat in coproprietate alexandru0909 alexandru0909 Buna ziua, Un coproprietar a unui imobil poate incheia un contract de comodat sau inchiriere cu o terta persoana fara acceptul celuilalt ... (vezi toată discuția)