avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Creanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Creanta

Pe data de 15 septembrie 2006 am imprumutat o suma de bani unei persoane, in baza unui act notarial si fara garantii. Imprumutul a fost pe termen de o luna, deci pana pe 15 septembrie 2006. Persoana in cauza nu si-a onorat obligatia, iar eu doresc sa cesionez actul unei terte persoane.
Intrebarea mea este daca pot sa fac aceasta cesiune si in ce conditii? De asemenea doresc sa stiu cat timp este actul valabil?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: marian_radoiu_ro , utilizator 12:28, 25 Noiembrie 2006
Buna ziua,
In acest caz, dvs. in calitatea de credior al creantei aveti la dispozitie doua optiuni ( depinde f mult de prevederile contractuale ):

1. In raporturile civile, conform art. 1073 coroborat cu art. 1079 Codul civil, exista posibilitatea sa faceti o notificare prin executor judecatoresc, pentru ca pe langa suma principala de bani, cu titlu de imprumut, sa curga si penalitatile de interziere sau eventual clauza penala din contract ( acea sanctiune prevazuta exact pentru situatia de neplata ), pe deoparte, ori o cerere de chemare in judecata ( avand printre alte efecte juridice si curgerea penalitatilor de intarziere, la fel ca cazul de mai sus cu executorul judecatoresc ), pe de alta parte. Apoi, va judecati pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatorest a instantei de la domicilui celui care va datoreaza suma de bani. ( NB: aceasta actiune presupune avansarea unor cheltuieli judiciare, dar care ofera sanse f mari de castig si obtineti exact si intocmai ce ati cerut ).
2. Legea da dreptul creditorului sa decida el sigur, fara a cere acceptul din partea debitorului ( in drept, se numeste o subrogare conventionala, consimtita de creditor ), cui sa dea dreptul si actiunile sale creantei sale. In conformitatea cu art. 1107 codul civil, este subrogare conventionala cand creditorul, primind plata sa de la o alata persoana, da acestei persoane drepturile, actiunile, privilegiile sau ipotecile sal, in contra debitorului; subrogatia trebuie sa fie expresa si facuta intr-un timp cu plata.
NB Acest lucru se poate face in fata unui notar public. ( acest demers presupune o plata la intelegere cu cel care preia calitate dvs. de creditor, posibil sa va dea mai putini bani decat suma inscrisa initial in contrat, dar scapati de un eventual proces pentru recuperarea sumei de bani de la cel care va datora niste bani ).
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta intre subrogatie si cesiunea de creanta Borsec Borsec Buna seara! Imi poate explica cineva daca este vreo diferenta intre subrogatie si cesiunea de creanta. Conform NCC la [b]subrogatie cel care plateste in locul ... (vezi toată discuția)
Obligatie prescrisa?  Boncu Constantin Boncu Constantin Buna ziua, am o situatie care mie mi se parea simpla si clara. Instantele insa au o alta parere...cu care nu sunt de acord. Avem un accident auto in care ... (vezi toată discuția)
Penalitatiile-dobanda pot depasi cuantumul total al creantei? Mihnea Balescu Mihnea Balescu Am un contract de imprumut incheiat prin notariat intre doua persoane fizice ajuns de 2 ani la scadenta. In el, partile au convenit penalitati de intarziere - ... (vezi toată discuția)