avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... RAT corectie la nivelul consumului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

RAT corectie la nivelul consumului

Buna ziua,

va rog sa aveti amabilitatea de a ma informa ce demersuri trebuie sa fac in calitate de proprietara a unui apartament dintr-un bloc cu 4 etaje, in care la scara unde domiciliez din 14 apartamente, doar 2 au ramas racordate la RAT (din care unul este al meu). Ma refer la aplicarea corectiei la nivelul consumului in functie de pierderile inregistrate in spatiile comune, casa scarilor etc.Mentionez ca locuiesc la etajul 1, iar pe coloana mea toti locatarii au centrala termica.
Multumesc

Cel mai recent răspuns: ContSters62736 , utilizator 10:55, 22 Februarie 2010
Vecinii Dv. cu CT platesc caldura la comun? Ma refer la caldura pe spatiile comune si pe tevile verticale.
..........................
Pentru informarea Dv. aceasta caldura pe cele doua componente de mai sus reprezinta 25% din factura la caldura pe scara (10% pentru spatii comune - holuri, uscatorie si 15% pentru tevile verticale) si se distribuie conform cu cota-parte indiviza a fiecarui apartament, respectiv suprafata).
..........................
Daca nu se aplica aceste procente si apartamentelor cu CT, faceti o solicitare la presedintele asociatiei sa dispuna administratorului sa intre in legalitate cu calculul caldurii.
...........................
Aceasta plata pentru caldura la comun se face conform cu Ordinul 233/2004 al ANRSC (Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor Publice), modificat cu Ordinul 255/2006..
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2010
elga50, moderator
Este cea mai nefericita situatie posibila. Masurarea energiei termice consumate se face printr-un gigacalorimetru montat la fiecare bloc/scara - conf. unui contract de furnizare incheiat intre furnizor si as. prop.
In acest sens, furnizorul are limita de competenta numai pana la acest aparat, restul - priveste as. prop. care trebuie sa gestioneze corect situatia - respectiv repartizarea asa-ziselor pierderi pe spatiile comune tuturor proprietarilor, conform cotei-parti indiviza de proprietate, indiferent daca are sau nu CT.
Deci as. prop. calculeaza si repartizeaza tuturor prop.cote-parti din costul total al energiei termice pe luna in curs, scade aceste cote din factura,diferenta repartizandu-se celor doua apartamente ramase bransate la sistemul centralizat de incalzire.
In alta ordine de idei, daca intentionati sa ramaneti in aceasta situatie si pe viitor, v-a fi necesar sa mergeti la furnizor pentru a incheia un contract/conventie individuala de plata pentru energia termica furnizata.
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2010
Adam Grecu, utilizator
Si cu caldura la comun cum ramane?
In alta ordine de idei, daca intentionati sa ramaneti in aceasta situatie si pe viitor, v-a fi necesar sa mergeti la furnizor pentru a incheia un contract/conventie individuala de plata pentru energia termica furnizata.

Va multumesc pt raspuns. Ce reprezinta acest contract/conventie si care e rostul lui?
opheliacj a scris:

Va multumesc pt raspuns. Ce reprezinta acest contract/conventie si care e rostul lui?
atita timp cit partile comune sint strict delimitate in statutul asociatiei si iar la ele se face referire stricta si in legea 230 si hg1588, acestea ramin parti comune pina cind si ultimul proprietar s-a debransat, asociatia raminind in continuare titular de contract. NU este obligatoriu sa va faceti contract individual, decit poate in cazul in care a-ti ramine singura nedebransata, dar nu aveti niciun interes, deoarece legea va permite ca asociatia sa plateasca un anumit procent din factura

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caldura care ne "ingheata" Nicoleta-Daniela Moldovan Nicoleta-Daniela Moldovan Iarna aceasta am avut surpriza sa ma trezesc la intretinere cu plati in plus de facut. Mai exact, desi am centrala termica de apartament, toate tevile care-mi ... (vezi toată discuția)
Plata pierderi de caldura la bloc / lege maruis maruis Buna ziua, As dori sa stiu daca exista vreo reglementare (lege) legata de calculul (distribuirea) pierderilor de caldura pentru o scara de bloc. Mai exact ... (vezi toată discuția)
Caldura pe tevi izolate + caldura spatii comune bloc 10 etaje PaulaAC PaulaAC Buna ziua. As vrea un raspuns la urmatoare situatie , aplicapil in 2020. Caut o metoda , legala , in care sa nu mai platesc sume aberante pentru ceva ce nu ... (vezi toată discuția)