avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna ziua! as vrea sa-mi da-ti un sfat.
e vorba de o dezbatere de mostenire pentru un teren.
pt a intelege mai usor am sa numesc persoanele implicate: A,B etc.
sunt 2 persoane A si B. terenul este pe numele la amandoi.
A traieste, B a decedat.
ei au impreuna 5 copii: AB1, AB2, AB3, AB4, AB5.
iar AB2 a decedat si el. Acest AB2 are 4 copii: AB21, AB22, AB23, AB24, AB25. Eu sunt AB22.
Cum as putea face ca sa nu fiu implicat in niciun fel de proces, ca am inteles ca la asa ceva se va ajunge? Daca sunt citat sa ma prezint la tribunal si nu ma duc, pot pati ceva? Pot primi vreo amenda? Daca as renunta la partea mea,aceasta se va imparti la ceilalti frati ai mei: AB21, AB23, AB24? sau se va imparti in mod egal la toti ceilalti? sau as putea face o procura pt unul dintre ei sa ma reprezinte?
Cheltuielile de judecata cam la cati bani ar putea ajunge? cine le suporta? cel care a deschis procesul sau se imparte la toti? daca renunt la partea mea imi mai revin cheltuieli de judecata?
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 15:42, 22 Februarie 2010
Va doriti sau nu partea dvs. din mostenire?
Puteti face si procura, puteti sa va si prezentati la proces. Puteti sa va trimiteti avocatul. Nu va da nimeni nici o amenda.

Dezbaterea succesiunii se poate face si la notar, daca mostenitorii se inteleg, daca nu, in instanta.
Daca renuntati la partea dvs., aceasta se imparte intre toti ceilalti mostenitori, se intoarce practic in masa succesorala.
Cheltuielile de judecata se achita de catre partea care cade in pretentii ( care pierde procesul, in speta paratii) dar, daca nu se solicita expres instantei, aceasta nu le acorda.
succesiunea se poate dezbate atat pe cale notariala cat si prin instanta .
vocatie succesorala au toti acei 5 copii. intrucat AB2 a decedat, vor veni la succesiune prin reprezentarea parintelui lor, cei 4 copii ai sai .
daca dvs. nu doriti sa vi se atribuie cota parte din mostenire cuvenita, puteti renunta . dar renuntarea nu se face in favorem , ci cota parte care vi se cuvenea dvs. se va imparti intre toti ceilalti erezi .

indicat ar fi mai degraba sa va prezentati la dezbaterea succesiunii( personal sau prin mandatar ) si ulterior , puteti ceda partea dvs. caruia dintre frati doriti .
buna ziua!
cel mai indicat este sa mandatati pe unul dintre frati sa se ocupe de aceasta problema.
dvs puteti renunta la succesiunea de pe urma tatalui dvs-asta daca mai sunteti in termenul de optiune succesorala cel de 6 luni de la data decesului.
trebuie sa aveti in vedere ca daca renuntati, renuntati la tot, nu doar la acest bun in litigiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschidere succesiune alex333 alex333 Doresc sa deschid succesiunea am divergente cu fratii si mama mea si vreau sa cer iesirea din diviziune cu un teren si casa parinteasca. Mentionez ca tatal meu ... (vezi toată discuția)
Mostenire carmo71 carmo71 ce drept am la mostenire,avand in vedere ca bunica mea a murit si a avut doi copii,din care mama mea care este moarta si cealalta fata este in viata.iar din ... (vezi toată discuția)
renuntare in favorem-succesiune furtd furtd buna ziua as dori sa stiu daca in cazul unei succesiuni intre 2 frati (1/2)si o matusa (1/2), (eu fiind unul din frati), in cazul in care renunt la succesiune ... (vezi toată discuția)