avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Corectare carte de munca.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Corectare carte de munca.

Vin sa va cer un sfat/o informatie.. Un angajat trebuia sa beneficieze de un spor in baza unei legi, dar nu i-a fost acordat, iar personalul din resurse umane, prin urmare, nu l-a consemnat in carnetul de munca (fapt ce dauneaza in calcularea pensiei). Ulterior, persoana respectiva a luat acel spor, dar exista o perioada de 1 an in care nu i s-a acordat. Se mai poate face modificare dupa 4 ani de la aceasta intamplare, adaugand sporul respectiv in finalul carnetului de munca, in paginile destinate corecturilor ?

Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2010
joe17, utilizator
Cel mai recent răspuns: joe17 , utilizator 15:53, 22 Februarie 2010
Orice spor este inscris in carnetul de munca de la data la care se acorda.

Daca ptr perioada de 1 an si ceva salariatul nu a beneficiat de spor (chiar daca avea dreptul la el) nu exista posibilitatea inscrierii acestui spor in carnetul de munca, ptr ca ar insema fals in acte oficiale. De aceea, nici personalul de la resurse umane nu l-a trecut, ptr ca nu exista dovada acordarii lui.
Sporul va fi trecut in carnet de la data acordarii lui.
1. Modificarea CIM se face numai prin act aditional semnat de ambele parti. Adica nu se putea modifica unilateral, fara acordul dvs. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 41. - (1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.

2. Angajatorul a gresit, nerespectand Codul muncii, cand a modificat unilateral CIM.
3. Il puteti da in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
4. ITM a procedat corect. Se poate inregistra o decizie cu efect retroactiv. ITM nu avea de unde sa stie ca semnatura nu este a dvs.
Vreti sa spuneti ca ia primit in cele din urma contravaloarea sporului doar pe 3 ani, nu pe 4?
Exact. Adica nu l-a primit din momentul in care legea il acorda, ci ulterior cand a fost depistata eroare..iar perioada respectiva a fost de cca 1 an. Dar intr-adevar, nu se mai poate face nimic, pentru ca logic gandind, persoana respectiva de fapt nu a platit contributia la pensie pe un venit incluzand acel spor, prin urmare nu se poate trece acum doar scriptic (scopul este sa influenteze calcularea pensiei).
Oricum, multumesc mult pt ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lichidare si carte de munca! vali85 vali85 buna ziua.am lucrat 3 saptamani la o firma iar in momentul de fata am depus o cerere de demisie pe care am justificat-o printr-o noua oferta de munca.la firma ... (vezi toată discuția)
Denumire functie ginnyy ginnyy se poate inregistra in cartea de munca o functie care nu exsita in COR? (vezi toată discuția)
Specialist resurse umane elena rusu elena rusu Am si eu o intrebare,daca sunteti informati va rog sa ma ajutati. O persoana cu facultatea de litere, constructii, istorie poate ocupa un post de specialist ... (vezi toată discuția)