avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Asociatie de proprietari-obligativitate facturare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Asociatie de proprietari-obligativitate facturare

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca o Asociatie de proprietari este obligata sa emita factura fiscala pentru un spatiu inchiriat unei persoane juridice, sau NU este obligata (si daca nu, unde scrie?!).
Exista contract de inchiriere a spatiului intre cele doua entitati.
Mi-ar fi de mare ajutor un raspuns! Multumesc!
Asociatia nu este obligata de lege sa emita facturi. S-a mai spus undeva ca insasi Lista de plata reprezinta documentul in baza caruia proprietarul este obligat sa-si achite obligatiile de plata.
Pentru a nu ne face viata grea, noi ne-am procurat un program de facturare, ba la inceput ne-am cumparat un facturiei A5 si am emis facturi, proprietarilor interesati. Ca le percepem un foarte mic comision pentru acest lucru, este o alta discutie... face parte din conventia incheiata cu acestia!
Impresia mea este ca la acest topic s-a raspuns demult, insa unii useri "despica firul in 4", asa de dragul de a posta...
Ultima modificare: Miercuri, 24 Februarie 2010
Adam Grecu, utilizator
Buna seara,
Am solicitat facturi asociatiei de proprietari, de la care am un spatiu mic inchiriat. Am primit facturi sporadice. Nu am primit facturile lipsa, am solicitat acest lucru instantei de judecata dar, mi/a fost comunicat ca nu este obligata asociatia sa emita facturi. Pana acum au fot emise mai multe facturi catorva firme.
Domnule Adriantot daca se poate as dori sa stiu in ce lege scrie ca persoanele juridice sunt obligate sa faca factura daca l-i se cere , chiar si atunci cand clientul este persoana fizica.
Multumesc anticipat.
In art. 1 al Legii 82/1991, modificata si repulblicat..., se stabileste obligatia de conducere a contabilitatii de persoane jurdice...
Inregistrarile in contabilitate se fac pe baza de documente justificative. Printre acestea se gasesc si facturile al caror regim a fost modificat de mai multe ori.
In OUG nr. 28/1999 se prevede:
Art. 1. - (1) Operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
(2) Operatorii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le predea clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura fiscala.

Prevederi referitoare la facturare le regasim in Legea 571 din 2003 privind Codul Fiscal actualizata si in normele de aplicare la Codul fiscal. Un material valabil pentru anul 2012 gasiti aici:
[ link extern ]

Cum se spunea mai sus, asociatia de proprietari NU este obligata sa emita factura catre orice proprietar. Totusi, in cazul in care proprietar este o alta societate si doar in acest caz se emite factura fiscala chiar daca nu este obligatoriu.
Pentru cei care sunt chiriasi sau au contract de comodat pentru acel imobil intre persoana fizica si juridica, decontarea in contabilitaea firmei se face pe baza contractului de inchiriere/comodat care trebuie sa prevada expres faptul ca locatarul urmeaza sa plateasca toate cheltuielile de intretinere si chitanta de plata.
Lista de plata in acest caz constituie inlocuitorul facturii.

Cum au spus si alte persoane mai sus, asociatia de proprietari are o raspundere doar fata de proprietarii din asociatie. Mai departe NU este raspunderea noastra ci priveste intelegeri intre alte doua parti. Noi in fiecare luna emitem facturi doar catre proprietarii care sunt persoane juridice si atat. Toti ceilalti nu au decat sa se deconteze pe baza de contract si nu e problema noastra. Daca ai un SRL intr-un spatiu al unei persoane fizice sunt curios daca iti emite EON Electricitate factura tie separat ca esti chirias. Nu-l intereseaza si e problema ta cu a locatorului cum faceti actele sa va puteti deconta.

Alte discuții în legătură

Asociatie proprietari platitoare de tva ContSters322126 ContSters322126 Buna ziua, Asociatia de proprietari are TVA... Pana acum, toate facturile care erau emise catre asociatie aveau TVA (Enel,Rebu,Apa Nova...),automat noi ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari este obligata sa emita si factura? skydegirl skydegirl Am o intrebare...daca in bloc sau la curte cu mai multe apartamente, isi are sediul si o societate comerciala, asociatia de proprietari(asociatia fiind ... (vezi toată discuția)
Factura de la asociatie timpuriu timpuriu doresc sa mi se elibereze factura fiscala pentru valoarea plati cotelor de intretinere mentionez ca presedintele si adiministratorul refuza eliberarea ... (vezi toată discuția)