Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca o Asociatie de proprietari este obligata sa emita factura fiscala pentru un spatiu inchiriat unei persoane juridice, sau NU este obligata (si daca nu, unde scrie?!).
Exista contract de inchiriere a spatiului intre cele doua entitati.
Mi-ar fi de mare ajutor un raspuns! Multumesc!
Am mutat aceasta discutie din forumul asociatiilor de proprietari.
In asociatia mea de proprietari, pe langa apartamente cu proprietari persoane fizice, am peste 15 spatii comerciale cu proprietari persoane juridice (SA, SRL, Primarie, Judecatorie, Agentie imobiliara, Farmacie, Banca...)
In societatea mea comerciala ce are un spatiu comercial intr-o asociatie de proprietari, constitui obligatia de plata fata de asociatie, inregistrand in contabilitatea mea factura. Apoi pot sa o achit numerar primind chitanta ori prin contul bancar.
@ioanbutariu, subscriu la argumentele aduse pt activitatea economica de inchiriere, caz in care asociatia devine persoana impozabila, care nu este obligata, dar, care poate emite facturi pt chiria incasata lunar conform contractului de inchiriere.
asociatia de proprietari nu are dreptul legal de a emite facturi.
Spre finalul mesajului de anterior spuneti ca:
@ioanbutariu, subscriu la argumentele aduse pt activitatea economica de inchiriere, caz in care asociatia devine persoana impozabila, care nu este obligata, dar, care poate emite facturi pt chiria incasata lunar conform contractului de inchiriere.
Aici sunt doua aspecte:
1. asociatia de proprietari nu devine persoana impozabila (in sensul TVA, discutand aici pe prevederile codului fiscal) daca incaseaza bani in urma unor contracte de explotare a proprietatii comune (chirii de boxe, chirii pentru firme pe bloc, banere...). Nu, asociatia nu devine persoana impozabila. Legea este clara si prevede ca aceste venituri "aparţin asociaţiei de proprietari. Aceste venituri alimentează fondurile speciale ale asociaţiei de proprietari pentru reparaţii şi investiţii cu privire la proprietatea comună". Asta prevede legea si nu impozitarea acestora.
2. ati afirmat aici ca asociatia nu este obligat dar poate emite facturi. Va reamintesc ca ceva mai sus ati fost foarte hotarat si sigur pe cee ce ati afirmat si reafirmat. Ati scris ca
asociatia de proprietari nu are dreptul legal de a emite facturi
.
Pai cum ramane cu matematica asta grea? Are sau nu are dreptul sa emita facturi asociatia? Eu incerc sa citesc cu atentie mesajele in care ma bag in discutie si-as vrea ca si partenerii de dialog sa fie constienti ca ceea ce se scrie pentru ca scrisul ramane aici si poate lamuri utilizatorii acestui forum, poate sa le fie de folos, ori poate sa-i duca in eroare, sa-i faca sa greseasca.
Deci: Facturile se emit obligatoriu sau la cerere NUMAI de catre persoanele IMPOZABILE ce desfasoara ACTIVITATI ECONOMICE. Operatia de determinare si repartizare a cheltuielilor de intretinere pe proprietari NU este activitate economica,ceea ce rezulta ca asociatia NU este persoana IMPOZABILA, NU are pt ce sa emita facturi.
Cand asociatia de proprietari inchiriaza spatii comune, cf. alin (2), "exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate", aceasta desfasoara o activitate economica devenind persoana IMPOZABILA. In acest caz asociatia de proprietari POATE emite facturi.
In urma contractului de inchiriere (activitate economica), asociatia respectiva, in calitate de persoana IMPOZABILA numai pt acea activitate, putea si era indicat sa emita facturi.
Pentru spatiile comune inchiriate, asociatia incheie contracte de inchiriere si poate emite facturi lunare pt chiria cuvenita.
Atentie! Pentru cota de cheltuieli de intretinere, insa ,asociatia NU are dreptul legal de a emite facturi, Lista de plata lunara fiind singurul document contabil legal.
~ final discuție ~