avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi

Marți, 15 aprilie, are loc evenimentul: Reges-Online - Care sunt noutățile și cum abordăm tranziția la noul registru de evidență a salariaților. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Regimul bunurilor comune aportate la capital social SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Regimul bunurilor comune aportate la capital social SRL

Doi soti detin impreuna un bun imobil pe care unul dintre acestia doreste sa-l aporteze la capitalul social al unui SRL.
Este clar ca este nevoie de consimtamantul celuilalt sot pentru acest act de dispozitie.


Unde as dori aporturile/ideile voastre insa:

1). care este calitatea bunului odata ce a fost aportat; mai este el bun comun?
2). sotul care aduce aportul primeste niste parti sociale; ce se intampla cu sotul care si-a dat consimtamantul pentru acest aport - el/ea primeste parti sociale de asemenea? Unele spete indica faptul ca nu.
3). in ce masura poate fi acest aport asimilat unei donatii intre soti, fiind pasibil de nulitate? si cum se poate evita aceasta situatie?
4). ce se intampla cu bunul odata ce SRL-ul isi inceteaza existenta?
5). cum este afectat bunul aportat in cazul interventiei succesiunii? care este regimul lui in acest caz?
Cu multumiri pentru idei originale si/sau din practica.
:D
Cel mai recent răspuns: Nyl , utilizator 13:11, 1 Martie 2010
Dupa parerea mea, daca bunul este proprietate comuna al sotilor, nu poate fi adus ca aport numai de unul dintre ei la capitalul social al S.R.L.
Daca ambii soti sunt asociati atunci bunul poate fi adus ca aport la capitalul social.
Dupa constituirea societatii bunul aportat intra in proprietatea societatii.
La incetarea activitatii societatii bunurile existente in patrimoniul societatii la data respectiva se impart intre asociati.
Daca va referiti la succesoarea in drepturi a persoanei juridice, bunul ii va apartine acesteia.Mostenitorii asociatilor mostenesc partile sociale si pot continua activitatea societatii sau se pot retrage.
Am deschis intai un "ceaslov".

Dar vazand ca unul si acelasi autor a avut ragaz sa-si schimbe... impresiiile intre pagina 375 si 557 din propriul sau tratat :stunned: m-am gandit ca e total anapoda sa ma mai uit si prin practica noastra "unitara". :D :(( :)

@ Precum Maria zice ca bunul ar putea fi adus ca aport daca ambii soti ar fi asociati.
Mie, in schimb, mi s-ar parea ca aportarea unui bun comun in schimbul caruia fiecare sot ar primi un anume nr. de p.s. / fractuni ale cap. soc. ar face ca Actul constitutiv sa fie (si) o ...minunata conventie contrara regimului comunitatii de bunuri (ca doar ce-am facut? tocmai am impartit un bun ce n-ar putea fi impartit prin conventie in timpul casatoriei).

Toate aceste discutii/pareri/spete care mai de care mai luminate, stranse la un loc, ar putea fi insa benefice sub alt aspect: ar constitui un bun motiv pentru admiterea unei cereri de partaj (judiciar) al bunurilor comune in timpul casatoriei (pentru ca bunul X, devenind propriu, sa poata fi aportat...scurtand discutiile).
Vreo ideea mai "originala" de atat, n-am.




Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2010
romascanu, moderator
Cateva raspunsuri gasim aici:

[ link extern ]
Va multumesc tare mult.

Niste opinii interesante am gasit si eu pe:

[ link extern ]

La pagina 3, autoarea face o distinctie interesanta intre titlurile de valoare dobandite ca urmare a subscrierii unui bun comun intr-o societate comerciala ce constituie bun propriu daca se dobandesc prin efectul constituirii societatii comerciale, si bun comun, daca se dobandesc de catre unul dintre soti ulterior constituirii societatii. Nu inteleg insa in ce temei face aceasta distinctie.

Personal, precum doamna Romascanu a indicat, as adera la impartirea judiciara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul sotiei neasociate la partaj din firma sotului asociat unic AngelaTM AngelaTM Care sunt drepturile sotiei in urma divortului din firma sotului unde acesta este asociat unic.Firma este SRL si functioneaza de 22 de ani Casatoria a durat ... (vezi toată discuția)
Firma intra la partaj? Raduu13 Raduu13 Bună seara! În urma deteriorării iremediabile ale relațiilor conjugale, urmează să divorțăm cu soția. Din păcate, partajul probabil nu ... (vezi toată discuția)
Bani dati cu imprumut geta36 geta36 sotul/sotia imprumuta firma la care este asociat, cu o suma mare de bani, fara aprobarea celuilat sot/sotie (fara ca acesta sa stie, practic) . Cum poate ... (vezi toată discuția)