avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Retragere asociat SRL
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Retragere asociat SRL

cum se retrage un asociat dintr-un srl cu 2 asociati?
Cel mai recent răspuns: negrila , utilizator 13:48, 24 Februarie 2010
Retragerea din societate este cu totul altceva fata de cesiunea (vanzarea) partilor sociale. Retragerea este reglementata de art 226 din LSC:

Art. 226 - (1) Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau în societatea cu răspundere limitată se poate retrage din societate:

a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;

b) cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;

c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.

(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), instanţa judecătorească va dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi cu privire la structura participării la capitalul social a celorlalţi asociaţi.

(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal.

In cazul retragerii nu se face niciun contract, dar evident intelegerea partilor se consemneaza intr-o hotarare AGA.

Cesiunea partilor sociale se face prin semnatura cedentului si cesionarului in registrul de parti sociale. Se poate face si contract (nu e nevoie sa fie autentificat sau atestat de avocat), dar legea nu il prevede drept conditie. Nefiind vorba de transmitere catre terti, nu e nevoie de AGA pentru aprobare. Abia dupa cesiune noul asociat unic va lua hotararea de a modifica actul constitutiv.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Februarie 2010
ContSters20980, utilizator
Dpdv juridic d-na Andreea Lisievici expune cea mai pertinenta opinie la o intrebare formulata nejuridic
Dpdv practic (daca ambii asociati sunt deacord) este mult mai usor o cesiune la Reg comertului decat o retragere din societate - laTribunal
Ultima modificare: Miercuri, 24 Februarie 2010
Adrian Stoica, Practician in insolventa
multumiri cui merita. o zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere asociat din srl igna_florin igna_florin intr-un srl cu doi asociati unul se retrage ce pasi trebuie urmati dupa? trebuie schimbat actul constitutiv sau nu? daca da va rog sa imi spuneti ce pasi ... (vezi toată discuția)
Retragerea unui asociat din societate mara_iacob mara_iacob Am si eu o nelamurire in urmatoarea speta: un SRL cu 4 asociati; societatea detine 4 spatii comerciale. Unul dintre asociati vrea sa se retraga si vrea ca unul ... (vezi toată discuția)
Impartirea bunurilor la retragerea unui asociat dariusv. dariusv. :)Buna Seara, Am nevoie de niste informatii sau mai bine zis sfaturi,sunt asociat intr-o firma cu raspundere limitata iar asociatul meu vrea sa se retraga ... (vezi toată discuția)