avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general imobil achizitionat pe cabinet de avocatura
Discuție deschisă în Contabilitate în general

imobil achizitionat pe cabinet de avocatura

Buna ziua. Detin un cabinet de avocatura si in 2009 am achizitionat un imobil.intrucat taxele sunt foarte mari,as vrea sa-l vand, cumparator sa fiu eu ca persoana fizica, iar pretul de vanzare sa fie mult mai mic decat cel de achizitie.Intrebarea mea este daca pot face vanzarea farab sa am probleme cu finantele publice.
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 13:16, 4 Martie 2010
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Care sunt acele taxe de care ati facut vorbire si la ce cuantum se ridica?


E vorba de impozitul pe proprietate platit la primarie , impozit care este in cazul unei societati comerciale de 1,5 % din valoarea imobilului .
Nu este vorba de societate comerciala in acest caz.
Daca excludem aceasta ipoteza ce mai ramane?

Userul este avocat.
Eu cred ca ratiunea de a economisi niste bani fara sa fie discutii despre incalcarea legii ar putea exista.

avocat Claudiu Lascoschi
Nu este necesara nicio expertiza, important este ca tranzactia sa se efectueze la pretul de piata. Asa cum reiese din prevederile Codului Fiscal, pretul de piata poate fi stabilit si prin metoda compararii preturilor. Oricum, daca pretul va fi unul rezonabil, nu o sa comenteze nimic inspectorii fiscali. Important e sa nu fie un pret neserios si disproportionat fata de valoarea de piata. Intrucat se va plati impozit pe valoarea tranzactiei, autoritatile fiscale pot ajusta valoarea venitului si al TVA-ului astfel incat sa reflecte valoarea de piata. Adica degeaba treceti in contract ca vindeti imobilul cu 1.000 euro si platiti impozit si TVA raportat la aceasta suma, ca inspectorii fiscali va pot stabili la un control printr-o decizie faptul ca valoarea de piata este 50.000 euro si la aceasta valoare reala se datoreaza impozitul si TVA-ul. O sa va puna sa platiti diferenta de impozit si in plus o sa va calculeze si majorari de intarziere.

Baza legala: Art. 11 alin. 2) din Codul Fiscal: In cadrul unei tranzactii intre persoane afiliate, autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau serviciilor furnizate în cadrul tranzactiei. La stabilirea pretului de piata al tranzactiilor intre persoane afiliate se foloseste cea mai adecvata dintre urmatoarele metode:
a) metoda compararii preturilor, prin care pretul de piata se stabileste pe baza preturilor platite altor persoane care vand bunuri sau servicii comparabile catre persoane independente;
b) metoda cost-plus, prin care pretul de piata se stabileste pe baza costurilor bunului sau serviciului asigurat prin tranzactie, majorat cu marja de profit corespunzatoare;
c) metoda pretului de revanzare, prin care pretul de piata se stabileste pe baza pretului de revanzare al bunului sau serviciului vandut unei persoane independente, diminuat cu cheltuiala cu vânzarea, alte cheltuieli ale contribuabilului si o marja de profit;
d) orice alta metodă recunoscuta in liniile directoare privind preturile de transfer emise de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
Problema este cum stabilim pretul rezonabil.
Era foarte util un contabil in acest caz.

Pierderile pe care le suporta din cauza bunului ( taxe, etc.) ar trebui avute in vedere la pretul contractului de vanzare cumparare.
Nu stiu daca ati inteles ideea, dar eu asa vad pretul rezonabil.Pierderile sa se scada din valoarea pretului bunului imobil.
Statul oricum nu pierde nimic in acest caz.Si nici contribuabilul.
Aveti obiectii bazate pe lege ?

avocat Claudiu Lascoschi
:offtopic: Eu as raspunde la aceasta problema contabila simpla , dar mai mult ca sigur ca mesajul meu va fi sters de Andreea Lisievici , pentru ca mi-a mai sters un raspuns asemanator celui pe care vreau sa-l dau .

Alte discuții în legătură

Achizitie la pret supraevaluat de la persoana fizica acilro acilro Care este legea care defineste/interzice achizitia unor bunuri de catre un SRL de la o persoana fizica (care poate fi chiar administratorul firmei) la pret ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate amortizare beinaz a beinaz a In cazul in care se inchiriaza un autoturism, conform contractului de inchiriere, chiria este de 500 de lei pe luna.Dar constat ca amortizarea acestui ... (vezi toată discuția)
Asociatiile non profit FloreaElena FloreaElena Asociatia non profit care desfasoara o activitate de protectie a animalelor, are voie sa cumpere un animal ( cal) si sa incheie un contract de Vanzare - ... (vezi toată discuția)