Da iulian cum am explicat mai sus ,, nu existanici unul din elementele de impiedicare din articolul 10 litera a-e deci s-a constatt ca fapta exista si asa mai departe urmeaza sa fii citat la proces , ghinion , nu au vrut sa ati dea 18/1 spor la treaba...
Domnule avocat ,,end,, am si eu o intrebare , dupa ce dosarul a ajuns la parchet cu propunerea legala SUP am fost m-am interesat iar acest dosar in cursul zilei de ieri a ajuns la procuror , care este urmatoarea procedura ? se va abroba propunerea organului judiciar sau infirma dupa care v-a merge la semnat la prim procuror, si voi merge cu dovada si rezolutia la politie nu? cam cat ar putea dura pana voi obtine rezolutia as putea ridicao personal de la parchet sau sa astept acasa , m-i sa spus ca sa ma duc peste 2 saptamani ca domnul procuror are multe dosare, as putea ridica teoretic intro luna permisul ? sau ar putea dura mai mult ? Multumesc
O data ce sa dispus inceperea urmaririi penale asta inseamna obligatoriu si trimiterea in judecata ???
1. Condiţii necesare pentru începerea urmăririi penale.
Conform principiului prezumţiei de nevinovăţie, prevăzut în art. 11 alin. 1 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, art. 23 pct. 11 din Constituţia României, art. 52 şi art. 66 alin.1 din C.p.p., orice persoană este considerată nevinovată până când nu se va dovedi vinovăţia sa.
De aceea, începerea urmăririi penale trebuie să se facă după o analiză temeinică a cauzei, pentru a nu se ajunge la învinuirea pe nedrept a unei persoane şi pentru a stabili dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare pentru începerea acesteia, şi anume:
a) să fie săvârşită o infracţiune iar organul de urmărire penală să fie sesizat cu privire la aceasta printr-unul din cele patru moduri de sesizare;
b) să existe probe sau indicii temeinice de vinovăţie (cu privire la fapta săvârşită şi eventual la făptuitor), acestea rezultând fie din actul de sesizare, fie din actele premergătoare efectuate;
c) să nu existe vreunul din cazurile prevăzute de art. 10 C.p.p. (cu excepţia celui de la litera b1). Din ce vad inceperea urmaririi penale se dispune chiar daca exista cazul prevazut la art. 10 C.p.p -litera b1 .
litera b1 art 10 este un caz mai special unde ,,fapta,, nu prezinta grad de pericol social ridicat,, depsre asta erea vorba cand aveai ,,sansa ,, ta la parchet sansa ca nu a fost oferita de catre procuror , dar din actele premergatoare din cate se vede nu exista nici unul de impiedicare a inceperii urmariiri penale adica proba aia de 0,90 e ,,BUNA, pentru ei cam astea sunt raspusurile poti cere cred un calcul retroactiv pe baza declaratiei de consum ,,nu m pot exprima sigur dar cred ca se poate,,