Am lecturat "Legea nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale" precum si "Normele metodologice privind Fondul de garantare a creantelor salariale (29-12-2006)". Nu am gasit o referire la cine trebuie sa suporte impozitul pentru cele 3 salarii medii brute date de la Fondul de garantare.
Societatea Comerciala la care am lucrat a intrat in insolventa incepand cu data de 19 noiembrie 2009. Ea a fost preluata de un lichidator. Desi angajatorul a inaintat toate documentele la AJOFM pentru plata celor 3 salarii medii brute, lichidatorul a blocat plata acestora motivand ca nu poate sa plateasca impozitul corespunzator.
Din acest motiv, ma adresez Dvs. cu rugamintea de a ne lamuri, daca aveti amabilitatea, care este situatia juridica.
Desi plata creantelor salariale ar trebui suportata de catre AJOFM (din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale), nu am gasit nici un termen legal pentru efectuarea acestei plati catre (fostul) angajat.
Va recomand formularea unei petitii catre Ministerul Muncii, pentru elaborarea unor norme mai clare, care sa mentioneze si termenul de plata din Fondul de garantare.
AJOFM ar trebui sa plateasca creantele salariale imediat ce inregistreaza cererea, dar tergiverseaza la nesfarsit plata, pe motiv ca nu are fie documentele necesare de la firma aflata in insolventa, fie ca nu s-a platit de catre firma vreo taxa catre stat. Acest lucru este inadmisibil si face ca Legea nr. 200/2006 sa aiba valoare nula.