avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... un sfat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

un sfat

as dori sa stiu daca in perioada in care ne judecam pentru succesiune pirita poate vinde sau instraina din bunuri?
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 20:31, 24 Februarie 2010
buna ziua!
bunuri care intra in masa succesorala?
nu, nu poate vinde aceste bunuri.
Parata nu poate vinde/instraina nici un bun care face parte din masa succesorala.;)
da. numai in cazul in care acel bun a cazul, in urma partajului, in lotul atribuit vinzatorului.
catalin ciobanu a scris:

da. numai in cazul in care acel bun a cazul, in urma partajului, in lotul atribuit vinzatorului.

:):):) Ca sa poti instraina in mod legal un bun, trebuie sa fii proprietarul acelui bun iar daca ne referim la imobile, sanctiunea nerespectarii acestei cerinte este clar nulitatea absoluta a inscrisului/actului in discutie.

Daca ne referim la bunuri mobile, atunci se poate spune ca ar exista posibilitatea instrainarii bunurilor mobile, nefiind obligatorie existenta unui "titlu de proprietate", insa este o "vanzare ilicita", instrainatorul putand "raspunde" sub o forma sau alta (pecuniar, penal-dupa circumstante) fata de ceilalti mostenitori, poate chiar fiind obligat sa aduca inapoi bunul, la masa succesorala.

Sau, astfel cum sustine si d-nul consilier catalin ciob..., in cazul iesirii din indiviziune cu privire la acel bun, deci dupa ce acesta a fost nominalizat ca facand parte din "masa succesorala", sa fie atribuit "celui care l-a instrainat fara acordul celorlalti comostenitori", cu efectele specifice partajului succesoral (ex. plata unei sulte )-dupa caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune! warwara warwara Buna seara! Legat de succesiune....bunica mea a decedat acum 3 ani, insa nu s-a facut nicio succesiune deoarece nimeni nu vroia sa instraineze vreun bun, ... (vezi toată discuția)
Instrainare mostenire ContSters87904 ContSters87904 Buna dragii mei Care este pedeapsa acordata celui care vinde bunurile din mostenire, desi sunt si altii succesori care au aceleasi drepturi...stiu ca nu are ... (vezi toată discuția)
Vanzare locuinta Iulian-1973 Iulian-1973 Buna ziua Suntem 3 frați care am.mostenit casa părintească Doi vor da vândă casa, iar celălalt se opune Poate fi vândut imobilul în aceste ... (vezi toată discuția)