avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Plata onorariului unui pfa
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Plata onorariului unui pfa

Buna ziua, ce pot face in cazul in care societatea cu care am avut incheiat un contract de colaborare nu a efectuat 2 plati pentru serviciile prestate? mentionez ca aceste contracte au fost incheiate in calitate de pfa.
Cel mai recent răspuns: Emilia Moldovan , Avocat 17:58, 24 Februarie 2010
sa rezolvati problema pe cale amiabila iar daca nu se poate, apelati la serviciile unui avocat sa va indrume la modalitatea cea mai buna cu privire la recuperarea creantei.. multa bafta!
Deci sansele sa imi recuperez banii sunt aproape nule, nu?
nu am zis asa ceva doamna Oana:).. am zis doar ca e de preferat inainte de a scoate batul si sa dati in colaboratorul dvs sa vorbiti cu el frumos sa-i explicati situatia dvs ca nu numai el este afectat de criza ci si dvs, motiv pentru care aveti nevoie sa se achite benevol de obligatia asumata prin contract.. in caz contrar veti recurge la forta coercitiva a legii si pana la urma tot va luati banii de la el, plus ca il notificati de suspendarea contractului cu consecintele de rigoare asupra activitatii sale
Nu sunt aproape nule, implica doar un efort suplimentar. Cereti sa va plateasca si cheltuielile onorariului avocatului si atunci nu veti iesi in pierdere, doar ca va dura un pic. De obicei se sperie cand vad ca sunteti hotarata si va cereti drepturile.

Multa bafta.
Buna Oana, ai sanse bune de a recupera sumele care iti sunt datorate. Doar pentru ca cineva refuza sa isi execute obligatiile de bunavoie nu inseamna ca nu il poti forta prin procedurile judiciare.

Daca o solicitare ferma din partea ta de a iti fi achitate onorariile ramane fara rezultat, atunci recomandabil ar fi sa demarezi o procedura de recuperare in instanta, pe calea unei Somatii de plata sau a unei Actiuni in pretentii, proceduri prin care debitorul va fi obligat sa achite onorariile respective.

Inainte de a apela insa la instanta este bine (in Actiunea in pretentii e chiar obligatoriu) sa parcurgi o procedura de solutionare amiabila in care sa fie expediata o Notificare sau Notificare - Invitatie la conciliere, dupa caz. De multe ori o astfel de Notificare transmisa de catre un avocat are sanse mai bune de a convinge debitorul sa achite si poate preintampina un litigiu in instanta care dureaza cel putin 2-3 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare debitor filipandra filipandra buna ziua in cazul in care o asociatia de proprietari are de recuperat o creanta de 7000 lei(inclusiv dobanzi) de la un proprietar care ar fi procedura ... (vezi toată discuția)
Recuperare onorariu drepturi de autor allystar685 allystar685 Buna ziua, Am lucrat la o firma care activeaza in domeniul consultanta HR (recrutare, training), pana in data de 13 oct. 2010. Pentru ca firma avea ... (vezi toată discuția)
Convocare la conciliere zsoli71 zsoli71 Buna ziua! Pe parcursul a catorva ani am avut o colaborare cu o persoana si am primit sume de bani care nu reprezinta datorie, imprumut sau contract de niciun ... (vezi toată discuția)