avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie grupa l
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie grupa l

va rog sa-mi spune-ti si mie daca ma pot incadra sa ies la pensie deoarece am lucrat 26 de ani dintre care 20 de ani numai la grupa l. am 54 de ani. si a-si mai dori sa va intreb in afara ca poate sa mi de reduca varsta de pensionare ,daca am muncit la grupal se mai aplica vreun punctaj la calcularea pensiei. va multumesc
Bun, am inteles. Va rog sa precizati, pentru ca tot nu este clar, daca intrebati pentru o femeie sau pentru un barbat, varstele standard si stagiile de cotizare sunt diferite.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
da este vorba despre sotul meu
Ca date generale, un barbat nascut in 1956 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la 65 de ani; stagiul complet de cotizare este de 30 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Intrucat ati lucrat in grupa I de munca 20 de ani, varsta standard de pensionare se reduce cu 12 ani, conform art. 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000, reducerea facandu-se din varsta standard prevazuta in anexa 3 a Legii nr. 19/2000. Varsta standard de pensionare, in cazul unui barbat, este acum de 63 de ani si 9 luni. Daca scadeti 12 ani din 63 ani si 9 luni, constatati ca indepliniti conditia referitoare la varsta standard redusa pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta.

Stagiului realizat de 26 de ani i se adauga 10 ani reprezentand stagiu aferent perioadei lucrate in grupa I de munca, rezultand un stagiu total de 36 de ani.

Pentru cei 3 ani lucrati in Spania aveti de umblat si de asteptat. Primul pas este sa va duceti la casa teritoriala de pensii si sa completati formularele necesare in vederea luarii in calcul, la pensie, a stagiilor si veniturilor realizate in Spania.

Concluzie: Puteti depune oricand doriti cererea si dosarul pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta.
Sa va bucurati de pensie. :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
va multumesc din suflet
daca soacra mea s-a operat la colon si acu are anus contra naturii se poate incadra la vreun grad de handicap va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se poate pensiona? tania63 tania63 barbat nascut pe 4oct 1950 salariat din 1966 si in prezent -2 ani de armata in aceasta perioada. din 1966 pana in 2001 salariat in grupa1 de munca. cand se ... (vezi toată discuția)
Pensionare limita de varsta keops_mic keops_mic As dori sa cunosc care este varsta la care as putea sa ma pensionez la limita de varsta. Am lucrat : 1977 - 1984 grupa 1 1984-2002 grupa 2 2002-2009 fara ... (vezi toată discuția)
Calcul varsta pensie cu reducere datorata grupei ii carmen paroiu carmen paroiu Va rog sa aveti amabilitatea de a ma ajuta in calcularea varstei pentru pensionare limita varsta cu reducerea varstei standard datorata grupei II si data la ... (vezi toată discuția)