avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... accident auto in timpul programului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

accident auto in timpul programului

buna ziua!
va prezint urmatoarea speta,la care astept un raspuns urgent:

angajatul unei firme ,pe postul de sofer ,a avariat un autoturism al unei persoane.
RCA-ul pe care firma il incheiase pentru respectiva masina ,condusa de angajat era cu franciza.in acest caz ,firma asiguratoare ,a despagubit numai cu 50 % din total plata avarie.
cine este obligat de lege sa suporte diferenta de plata,angajatul sau angajatorul?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 11:32, 26 Februarie 2010
Oricare dintre ei: angajatorul raspunde pentru fapta salariatului sau fata de terti, avand apoi dreptul sa recupereze paguba de la vinovat.
concret!in cazul in care pagubitul actioneaza in instanta pe sofer,cine plateste,firma sau angajatul?
concret. daca firma este chemata in garantie atunci plateste firma. Daca nu se va judeca culpa soferului.
La intrebari concrete, raspunsuri pe masura. Din pacate, concretul nu este ceva ce se gaseste pe forumuri asa usor :)

Raspunsuri, in variante concrete: plateste...

a) cine decide judecatorul

b) daca pagubitul il actioneaza in judecata pe sofer, soferul. (cu mentiunea ca pagubitul a fost neatent sau prost sfatuit...).
daca insa soferul, actionat in judecata, "cheama in garantie" (introduce in proces pentru a ... imparti vina) pe firma, atunci cel mai probabil va plati firma. (urmand sa recupereze, cum ziceam, daca mai are ce sau de la cine).

c) idem b), daca pagubitul, dupa ce a chemat in judecata doar pe sofer, se dezmeticeste si (cata vreme mai este procedural posibil) cheama in judecata (si) pe angajator, angajatorul...

d) mai este posibil si ca, odata ajunsi in proces si salariatul si angajatorul, instanta sa ii oblige la plata in solidar, si angajatorul sa fie mai usor de executat silit decat salariatul...

...era si o vorba intr-o piesa de teatru: "turcul platestem."
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2010
smeagull, utilizator
Intrebarea mea este, exista RCA cu franciza, eu stiam ca doar CASCO se poate incheia cu franciza. Daca n-am dreptate nu dati cu pietre, chiar nu stiu, intreb si eu.

Alte discuții în legătură

Proces asigurator pentru rca raluca hecsko raluca hecsko Buna ziua, Toata tarasenia a pornit in 2007 cand in timpul unei delegatii de serviciu am tamponat un alt autoturism. La momentul respectiv mi-am ... (vezi toată discuția)
Asiguratorul refuza plata daunelor desi am casco tedy72 tedy72 Buna. Lucrez intr-o multinationala si in febr.2014 am facut un accident (fara victime) cu alta masina din compania noastra. Masina din fata a oprit brusc pe ... (vezi toată discuția)
Franciza casco adriansera adriansera Buna ziua, zilele trecute am avut un accident cu masina personala in sensul ca un participant la trafic cu un moped nu s-a asigurat la schimbarea directiei de ... (vezi toată discuția)