avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carte de munca retinuta de proprietarul cladirii in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carte de munca retinuta de proprietarul cladirii in care se afla sediul social

Buna ziua,

Pe la inceputul lui februarie, a aparut un conflict intre anajatorul meu si proprietarul cladirii in care se afla sediul firmei. In urma acestui conflict proprietarul a schimbat yala, iar noi nu mai putem intra in sediu.

Cartile de munca se afla in cladire, intr-o cutie de valori impreuna cu alte documente ale firmei. Unii dintre noi si-au dat demisia, pentru ca firma se afla in pragul falimentului, nu stiu daca au inceput procedura, dar mult nu mai e. Altii sunt inca angajati. Din firma nu mai are dreptul nimeni de a face inscrisuri in cartea de munca.

Am vorbit si noi cu proprietarul si e hotarat sa nu ne dea cartile de munca pana cand nu rezolva conflictul intre el si angajatorul nostru. Cautam o forma legala de a le obtine, i-am comunicat si lui acest lucru.

Presupun ca sunt mai multe aspecte nelegale aici, dar pe noi ne intereseaza mai mult cum ne putem recupera cartile de munca.

Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2010
adriani, utilizator
Cel mai recent răspuns: andram , utilizator 00:04, 27 Februarie 2010
Faceti reclamatie la Politie.
Cartile sunt proprietatea dvs si nu a angajatorului.
Deci, dvs nu trebuie sa faceti parte din conflictul aparut intre parti.
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2010
Isa Radov, Consultant resurse umane
Angajatul HR spune ca e datoria ITM-ului sa recupereze cartile de munca si ca ITM-ul e proprietarul cartilor de munca. Ne cam indoim de competentele angajatului HR.

Angajatorul, in momentul de fata nu are dreptul sa tina cartile de munca.

Un coleg spune sa folosim Art 213 cod penal. Sa facem plangere penala impotriva proprietarului. Ce ziceti?

Proprietarul cartii de munca sunteti dvs.
Inregistrarile din Cartea de munca le opereaza personele abilitate.
ITM-ul depoziteaza Cartile de munca ale angajatilor la solicitarea anumitor angajatori care nu au in schema de personal persoane abilitate legal sa gestioneze carti de munca.
Pentru a intra in posesia cartii de munca faceti reclamatie la Politie impotriva proprietarului cladirii.
Art 213 era in codul penal vechi, abrogat (abuzul de incredere).
Art 238 este cel actual. Dar si mai bine s-ar incadra la Art. 243 (2) - Însusirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor
NU este de datoria ITM-ului sa recupereze carnetele, este de datoria societatii, ca in momentul in care nu mai are angajata persoana acreditata de ITM sa completeze carnetele de munca, sa predea inapoi carnetele de munca la ITM. Cu siguranta ca ITM nu se va implica in acest conflict, pana nu faceti reclamatie la Politie. Puteti sa faceti reclamatie si la ITM, aducandu-le la cunostinta ca societatea respectiva nu mai are angajata persoana acreditata, doar in acest caz ITM va face un control si va solicita returnarea carnetelor de munca la sediul lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca tracker tracker Am lucrat la o societate de transporturi internationale,pe 19.03 am demisionat,art 55 alin.b,de atunci si pina in prezent nu mi-am recuperat cartea de munca,la ... (vezi toată discuția)
Carte munca anamariacelik anamariacelik in cazul emigrarii in Canada,la plecare din tara trebuie dovedita incetarea activitatii pe teritoriul Romaniei? (vezi toată discuția)
Angajatorul nu imi inapoiaza cartea de munca! radaghin radaghin Daca fostul angajator nu vrea sa-mi inapoieze cartea de munca pe diferite motive ce ar trebui sa fac? Am muncit pt o firma cu sediul in Bucuresti cu un oficiu ... (vezi toată discuția)