avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divorț sau testament?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divorț sau testament?

Mama mea naturală și tatăl vitreg s-au căsătorit în 2000, după ce au fost împreună din 1987. Mama are un apartament din 1982, deci pe numele ei. După căsătorie au mai dobândit un teren. Înainte de a fi împreună, tata mai avea doi copii iar mama doar pe mine. Acum se pune problema că, dacă - Doamne ferește - ai mei închid ochii, eu am să împart moștenirea cu „frații mei”, ceea ce nu e corect, pe ei nici nu i-a mai văzut de ani întregi și mai ales ei nu au contribuit cu absolut nimic la dobândirea apartamentului (care e al mamei) și a terenului (la care am contribuit și eu).
Care soluție să fie mai simplă și cu costuri minime? Divorțul, pe care și tata îl agreează, un testament (care cred că ar putea fi contestat), o vânzare-cumpărare (scumpă) sau altă soluție ?
Mulțumesc mult pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 07:20, 26 Februarie 2010
in primul rand, la apartamentul mamei tale, fratii tai vitregi nu au nici un drept, fiind straini de mostenirre.. in al doilea rand, pentru teren exista solutia trecerii acestuia pe numele dvs prin vanzare cu clauza de ingrijire a parintilor dvs.. asa ca, nu puneti oamenii aia in varsta sa se faca de ras prin tribunal cu divortul lor
sa incercam cateva situatii ipotetice, cu prevederile legale aferente:
1. Moare mama, vin l mostenire dvs. si sotul ei ( tatal vitreg, fara copiii acestuia);
2. Moare tatal vitreg: vin la mostenire, sotia si copiii ambilor soti, ( se vor imparti doar bunurile comune, in cazul nostru, terenul).

1.Daca divorteaza, vor trebui sa faca si partajul, unde sa se stabileasca ce ii ramine fiecaruia; Costurile depind de locul unde va aflati, dar poate fi varianta cea mai ieftina, insa nu e morala si noi nu v-o putem recomanda; Dupa cum il prezentati, Divortul nu intervine pentru ca partile nu se inteleg, ci intrucat fiul sau fiica sotiei vrea sa aiba toata averea celor doi.:O
2. testamentul, contractul de vanzare c-umparare, etc. toate, in principiu, pot fi contestate de catre ceilalti mostenitori nemultumiti.
Varianta optima: Poate ar trebui sa lasati fiecarui copil ce i se cuvine prin lege, atata timp cat nu a dovedit ca ar fi nedemn de a culege o mostenire.
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2010
Doinita Stingaciu, Avocat
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se imparte mostenirea intre fratii vitregi? otiliar otiliar Dragii mei, Am 2 nelamuriri si v-as fi recunoscatoare daca m-ati ajuta. Prima este urmatoarea. Mama e la a doua casatorie cu cineva,eu fiind din prima ... (vezi toată discuția)
Mostenire complicata deea432 deea432 Tatal meu a fost casatorit inainte de casatoria cu mama mea.Din prima casatorie au rezultat 3 copii,acestia au varste cuprinse intre 30 si 40 de ani.Din a doua ... (vezi toată discuția)
Moștenirea soțului fără descendenți. sunt soluții pentru a le rămâne copiilor vitregi bunurile sale? Mihaela Br. Mihaela Br. Bună ziua ! Situația la care aș dori un răspuns este următoarea : eu cu fratele meu l-am pierdut pe tata pe când eram mici . După câțiva ani , mama ... (vezi toată discuția)