avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... unitatea de baza
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

unitatea de baza

Va supun atentiei urmatoarele: X are 3 cim la 3 firme diferite, dintre care una este unitate de baza ( carnetul e tinut la ITM ). La un interval oarecare de timp, X demisioneaza de la firma de baza si isi duce carnetul de munca la una din celelalte doua firme la care are deja cim si care are dreptul sa tine ea insasi carnetele de munca al angajatilor. ITM ii cere lui X - dupa ce ii eliberase carnetul de munca-, sa faca cerere catre ITM prin care sa solicite schimbarea unitatii de baza. Nu vi se pare ilogica pretentia ITM? Motive:1. carnetul de munca nu mai este in custodia ITM care dupa ce il icheiase, il eliberase titularului; 2. atata timp cat potrivit legii unitate de baza se considera a fi unitatea care tine carnetul de munca al angajatului si in concluzie nici o alta unitate nu poate face insemnarile in carnet decat unitatea de baza , ce schimbare mai trebuie facuta?3. firma care a devenit noua unitate de baza are dreptul sa tina carnetele de munca si sa faca insemnarile ce se impun, deci ITM nu are nici o treaba cu respectivul carnet de munca ci numai firma aleasa de angajat sa devina unitate de baza, bineinteles cu acceptul ei. As dori si parerea Dvs.! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: sasha , utilizator 02:29, 5 Decembrie 2006
cu sigurnata este o chichita birocratica inventata de ITM si au eliberat carnetul de munca fara acea cerere iar acum trebuie cineva sa completeze un dosar, ca doar adoram hartiile si enervarea cetatenilor:(
le iau in ordine inversa:
3. Legea nr. 130 din 20 iulie 1999 - privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în munca:
"ART. 10
(1) La solicitarea unor angajatori care au posibilitatea de a păstra şi completa carnetele de munca ale salariaţilor, inspectoratele teritoriale de munca pot aproba ca aceste operaţiuni sa fie efectuate de către aceşti angajatori.
(2) Angajatorii prevăzuţi la alin. (1) au următoarele obligaţii:
a) sa prezinte lunar la inspectoratul teritorial de munca dovezile de calculare a drepturilor salariale, pana la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se face plata acestora*);
b) sa prezinte carnetele de munca ale salariaţilor la inspectoratele teritoriale de munca, la încetarea contractelor individuale de munca ale acestora, în vederea certificării inscrierilor efectuate."
Conform art. 10 alin (2) lit. b, "ITM nu are nici o treaba cu respectivul carnet de munca ci numai firma aleasa de angajat sa devina unitate de baza" este, dupa parerea mea, putzin fortzata.
2. "X demisioneaza de la firma de baza si isi duce carnetul de munca la una din celelalte doua firme la care are deja cim" si "unitate de baza se considera a fi unitatea care tine carnetul de munca" - corect, dar mi se pare normal sa vi se ceara, in scris, care din cele 2 unitati este cea de baza.
1. greseala lor ca l-au eliberat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta vechime tierry tierry Firma la care am lucrat imi poate elibera o adeverinta de vechime tip, fara a fi inreg la ITM? La locul de munca actual vor sa imi deschida CM, dar intrucat la ... (vezi toată discuția)
Inregistrare decizie de concediere la itm bvr bvr Buna ziua! Puteti sa-mi spuneti, va rog care este termenul legal de depunere a deciziei de concediere la ITM? Stiu ca este 5 zile de la perfectare, dar am un ... (vezi toată discuția)
Carte de munca mioarapetre mioarapetre in perioada oct 2008-dec 2009 am lucrat ca si agent comercial la o firma de distributie in Bucuresti. La incetarea activitatii am solicitat cartea de munca si ... (vezi toată discuția)