avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitanta de mana si titlu executor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitanta de mana si titlu executor

Am facut o chitanta de mana in mai 2008,in care o anumita persoana imi vindea dreptul de mostenire contra sumei de 12000 lei.Respectiva persoana,trebuia sa se ocupe si de demersul actelor notariale in urma primirii banilor.Ulterior,aceasta peroana si fratele ei,care detineau un teren si un imobil,au facut act de dezmembrare si de vanzare cumparare pe 1/2 din teren,ramanad amandoi in continuare titulari pe celalata jumatate de teren si pe imobil cu 1/2 cota fiecare.Din cate am inteles,persoana cu care am facut chitanta de mana,are niste creante la o firma de recuperari,din cauza unui credit la o banca,ajungandu-se la somatie de plata si executare silita.Daca eu actionez in instanta,am sanse sa imi recuperez partea din 1/2 cota pe care ea mi-a facut chitanta de mana?sau cum as putea sa actionez sa imi recuperez proprietatea?mentionez ca,chitanta este semnata de mine si de ea:am platit,respectiv,am primit si vand dreptul de mostenire,inclusiv 3 martori,cu numele si datele si semnaturile.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 08:39, 28 Februarie 2010
Chitanta de mana dovedeste intelegerea partilor si nu are valoare de document in conditiile legii.
Daca procedura de executare silita este demarata,aveti optiunea sa asteptati finalizarea acesteia.
Ulterior ,conditionat de existenta de eventuale suprafete de teren ,in baza documentelor va ramane varianta sa actionati in instanta persoana semnatara a inscrisului de mana .
Ultima modificare: Duminică, 28 Februarie 2010
ynocentta, utilizator
Chitanta de mana reprezinta un act sub semnatura privata.Mijloc de proba din categoria înscrisurilor, prevazut în art. 1176 si urm. Codul civil, cuprinde pe lânga continut si iscalitura partilor, acestea fiind elementele necesare pentru valabilitatea lui.
Actul poate fi scris de mâna, la masina, imprimat, cu exceptia testamentului olograf care trebuie sa fie scris în întregime de mâna testatorului. Actele sub semnatura privata spre deosebire de cele autentice, nu au putere executorie, pentru aceasta fiind necesar obtinerea unei hotarâri judecatoresti.
buna ziua!
obiectul contractului il reprezinta drepturile succesorale sau un bun determinat din accea succesiune?
oricum, contactati un avocat sa va indrume, sa nu ramaneti fara imobil si fara bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscris admis ca proba la proces partaj loanabelciu loanabelciu Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti daca o chitanta de mana (chitanta in care apare numele vanzatorului, cumparatorului, CNP-ul amandurora nume in clar si ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumprare valturcu valturcu Am cumparat o canapea folosita de la o persoana fizica cu care am incheiat un act de vanzare-cumparare de mana cu martori. Avand in vedere suma derizorie la ... (vezi toată discuția)
Chitantele semnate de mana fara martori au valoare juridica? nicoleta1975 nicoleta1975 Am fost obligata sa semnez o chitanta de mana cum ca sunt datoare o suma de bani (fara nici o justificare) unei alte persoane, care acum ma santajeaza ca ma da ... (vezi toată discuția)