avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... liberare conditionata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

liberare conditionata

In cazul in care s-a comis o infractiune de furt calificat pe timpul minoratului iar condamnarea definitiva a survenit dupa implinirea varstei de 18 ani,data cu executare in detentie la penitenciar(s-a dat o condamnare de 3ani si 6 luni),dupa ce interval de timp se poate cere liberarea conditionata?
de asemenea,as vrea sa stiu care este modalitatea de calcul conform compensarii privilegiate a zilelor de munca efectuate pe timpul detentiei(mai exact care este raportul dintre zilele de munca efectuate si cele care posibil sa i se scada din zilele de detentie ce mai au ramas de executat).am incercat sa gasesc pe net legea 140/1996,dar nu am reusit..multumesc anticipat pentru sprijin
Cel mai recent răspuns: athahualpa , utilizator 13:58, 1 Martie 2010
Conform art.59 c.pen.pentru a fi liberat conditionat un detinut trebuie sa execute 2/3 din pedeapsa pentru pedepsele care nu depasesc 10 de ani de detentie.
Pentru detinutii care presteaza munca liberarea conditionata poate fi acorata dupa ce acestia executa cel putin 1/2 din pedeapsa(art.59 al.2 c.pen)
Liberarea conditionala poate fi luata in discutie de comisia din penitenciar din oficiu pentru buna comportare,rapoarte de evidentiere,comportare buna sau poate fi solicitata de inculpat.
Comisia ia in discutie propunerea si daca o admite trimite cererea spre solutionare instantei de judecata.
Impotriva cererii respinse de comisia din penitenciar,detinutul poate formula contestatie in instanta.
La respingerea cererii de liberare conditionata,instanta se pronunta asupra unui termen de reiterare a acesteia,data de la care detinutul poate fi luat din nou in discutie de comisia din penitenciar
dispozitiile art 59 alin 2 cod penal sunt neclare si destul de interpretabile si confuze;astfel,nu se mentioneaza daca trebuie efectiv un anumit timp lucrat(pot interpreta si asa- daca a lucrat o singura zi,poate beneficia de liberare conditionata dupa ispasirea a 1/2 din pedeapsa?-mi s-ar parea cam absurd,sincer sa fiu).in acelasi timp,timpul efectiv lucrat am inteles ca se contabilizeaza ceva de genul:la 30 zile lucrate,se considera 7 zile castigate.este corect?unde isi gaseste fundamentul juridic concret acest mod de calcul?
in acest context,in cazul in care a fost incarcerat la data de 20 iunie 2008,are de ispasit 3 ani si 6 luni pentru furt calificat, furt comis in perioada minoratului(dar incarcerat dupa ce a implinit 18 ani deoarece durata procesului a fost destul de intinsa in timp,excedand minoratului),in concret cand poate cere pentru prima data liberarea conditionata? iar pana in prezent,a lucrat 4 luni de zile in cadrul penitenciarului in acest inteval de timp scurs de la data de 20 iunie 2008-data incarcerarii.
Cititi dvs. art 76 legea 275/2006.
Multumesc d-le avocat Mihai.mi-ati fost de un real folos.am studiat legea respectiva si am reusit sa ii dau de capat.Cuvinte putine,dar cu impact.
respectele mele.cu stima,G

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Liberare conditionata assi assi Buna ziua, Am rugamintea sa-mi spuneti daca liberarea conditionata depinde de zilele de munca efectuate. Nu a prestat munca, dar a ispasit doua treimi din ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza anul de detentie? cipcrip80 cipcrip80 Buna ziua, am si eu o intrebare la care sper sa ma ajutati sa gasesc raspunsurile. 1. Tatal meu a primti o condamnare de 6 ani de inchisoare vreau sa ... (vezi toată discuția)
Comisie - eliberare conditionata timtom timtom as dorii sa stiu daca o persoana care este inchisa poate sa intre in comisia de eliberare fara sa aibe zile cistigate prin munca in penetenciar sau alte ... (vezi toată discuția)