Încurcate sunt căile Dreptului Civil! Eu nu le-am putut desluşi! Cred că ar fi cazul să se scoată un nou Cod Civil în care să se schimbe măcar termenii ăia învechiţi şi limbajul de secolul XIX.
Dacă ştiţi, vă rog să enumeraţi care este ordinea rudelor la o moştenire (adică: în primul rând are dreptul xxx; dacă nu există xxx are dreptul yyy, dacă nu e nici yyy atunci are dreptul zzz ş.a.m.d.)
Dacă ştiţi, vă rog să enumeraţi care este ordinea rudelor la o moştenire (adică: în primul rând are dreptul xxx; dacă nu există xxx are dreptul yyy, dacă nu e nici yyy atunci are dreptul zzz ş.a.m.d.)
primii care mostenesc sunt descendentii-adica copii, nepoti,etc in linie dreapta, daca nu sunt descendenti mostenesc ascendentii-parinti, bunici etc tot in line dreapta care vin in concurs cu colateralii pana la gradul 4-frati, veri, descendetii acestora
cu fiecare dintre acestea vine in concusr sotul supravietuitor daca exista.
in liniile de descendenti-ascendenti cei in grad mai apropiat elimina de la mostenire pe cei ma indepartati: ex copii defunctului elimina de la mostenire pe nepoti iar parintii defunctului elimina pe bunici.
1. descendentii - copii, nepoti, stranepoti, fara limita de grad.
2.parinti, fratii si surorile, nepoti si stranepoti de frate/sora
3. bunicii, strabunicii, fara limita de grad
4. unchi,matusi, veri primari si fratii si surorile bunicilor
Intrebarea mi se pare cat se poate de stupida, poate veni de la un om de pe strada dar nu de la cineva care ar putea avea pretentii ca studiaza, sau ca a studiat in ultimii 20 de ani stiinte juridice. Clasele de mostenitori sunt exlicit tratate in codul civil, detalii puteti gasi in oricare dintre tratatele din care se studiaza la facultatile de profil. Cele 4 clase de mostenitori sunt mari si late, cotele sotului supravietuitor sunt stabilite clar de lege. Dar e foarte greu sa deschizi o carte...
Intrebarea mi se pare cat se poate de stupida, poate veni de la un om de pe strada dar nu de la cineva care ar putea avea pretentii ca studiaza, sau ca a studiat in ultimii 20 de ani stiinte juridice. Clasele de mostenitori sunt exlicit tratate in codul civil, detalii puteti gasi in oricare dintre tratatele din care se studiaza la facultatile de profil. Cele 4 clase de mostenitori sunt mari si late, cotele sotului supravietuitor sunt stabilite clar de lege. Dar e foarte greu sa deschizi o carte...