avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Se poate schimba incadrarea faptei propusa de procuror?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Se poate schimba incadrarea faptei propusa de procuror?

Buna ziua!

As dori sa stiu daca se poate schimba incadrarea faptei propusa de procuror?
Dupa spusele inspectorului care se ocupa de caz si faptele constatate, incadrarile facute initial ar fi trebuit sa fie: vatamare corporala, distrugere, tulburarea linistii publice si ultraj contra bunelor moravuri. Acum, dupa 1 an si jumatate, de cand sta dosarul la politie, am fost anuntati ca incadrarea faptei este incaierarea, ceea ce nu este adevarat,iar pedeapsa este mult mai mica in ultima situatie fata de prima. Dosarul urmeaza sa fie trimis la parchet.
Se mai poate face ceva? Cum trebuie sa procedez pentru a reveni la incadrarea corecta? Se poate schimba pe parcursul procesului? Cui trebuie sa ma adresez?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: avocat Moloman George , Avocat 22:39, 2 Martie 2010
Se poate schimba incadrarea juridica( aceasta este atributul instantei de judecata , propunerea , in vederea trimiterii in judecata , este a procurorului ) .De asemenea, se poate extinde procesul penal cu privire la alte persoane sau alte fapte.
activitatea politiei este sub indrumarea procurorului.chiar daca nu sunteti de acord cu incadrarea juridica nu aveti ce face.
Instranta de judecata,din oficiu sau la cererea partilor,in functie de probatoriile administrate,poate pune in discutie si poate chiar schimba incadrarea juridica a faptelor
r.gabi a scris:

Instranta de judecata,din oficiu sau la cererea partilor,in functie de probatoriile administrate,poate pune in discutie si poate chiar schimba incadrarea juridica a faptelor


Da, in functie de fapte se va stabili adevarul judiciar.Daca incadrarea juridica a fost gresit facuta, aceasta se poate schimba chiar si in instanta de recurs.

avocat Claudiu Lascoschi
Politia face doar o propunere, procurorul este cel care incadreaza faptele, in functie de probatoriul administrat in faza de urmarire.Daca procurorul va statua ca este incaierare, iar dvs.considerati ca nu este, puteti face plangere impotriva solutiei procurorului la instanta.Dar asteptati mai intai sa dea procurorul o solutie.Inca ceva: acesta (procurorul) nu este tinut niciodata de propunerea organelor de cercetare penala, insa, avand in vedere faptul ca acestia lucreaza sub directa indrumare a procurorului, este clar ca treaba cu incaierarea a fost ideea lui si nu a politistilor.Oricum, de schimbat, incadrarea juridica a faptelor se poate schimba, asa cum a spus dl.av.Lascoschi, inclusiv in caile de atac.

Alte discuții în legătură

Se poate contesta amenda administrativa? mihaela1985 mihaela1985 Se poate face contestatie pentru o amenda administrativa primita de la Parchet? Sotul meu a fost cel vatamat, a inaintat plangere la organele de politie, ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda administrativa mihaela1985 mihaela1985 Se poate face contestatie pentru o amenda administrativa primita de la Parchet? Sotul meu a fost cel vatamat, a inaintat plangere la organele de politie, ... (vezi toată discuția)
Mod de acordare a zilelor de ingrijiri medicale florea_mirela08 florea_mirela08 As dori sa mi dati si mie o idee despre modul de acordare a zilelor de ingrijiri medicale de catre medicii legisti.In cazul meu am fost lovit cu pumnul pe ... (vezi toată discuția)