avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Se poate schimba incadrarea faptei propusa de procuror?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Se poate schimba incadrarea faptei propusa de procuror?

Buna ziua!

As dori sa stiu daca se poate schimba incadrarea faptei propusa de procuror?
Dupa spusele inspectorului care se ocupa de caz si faptele constatate, incadrarile facute initial ar fi trebuit sa fie: vatamare corporala, distrugere, tulburarea linistii publice si ultraj contra bunelor moravuri. Acum, dupa 1 an si jumatate, de cand sta dosarul la politie, am fost anuntati ca incadrarea faptei este incaierarea, ceea ce nu este adevarat,iar pedeapsa este mult mai mica in ultima situatie fata de prima. Dosarul urmeaza sa fie trimis la parchet.
Se mai poate face ceva? Cum trebuie sa procedez pentru a reveni la incadrarea corecta? Se poate schimba pe parcursul procesului? Cui trebuie sa ma adresez?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: avocat Moloman George , Avocat 22:39, 2 Martie 2010
Am uitat sa va spun ca am fost anuntati ca in urma acestei incadrari de incaierare propusa de procuror, vom primi acasa o amenda administrativa. De ce se da aceasta amenda? Vreau sa stiu daca se poate face contestatie la aceasta amenda pentru ca noi suntem partea vatamata.
Interventie moderator: va rog sa ramaneti aici sa discutati despre subiectul asta. Nu mai deschideti alte topicuri cu acelasi subiect. Multumesc.
Aveti dreptul de a face plangere daca sunteti nemultumit.
In faza de urmarire penala se poate solicita de catre parti schimbarea incadrarii juridice in temeiul art. 238 alin. 1 teza 2, c.p.p., iar in cazul in care procurorul de caz respinge cererea, puteti s-o atacati in baza art. 278, c.p.p.
In faza de cercetare judecatoresca se poate solicita schimbare de incadrare juridica in baza art. 334 cpp.
Daca vi s-a spus ca veti primii o amenada administrativa, inseamna ca ati participat la incaierare si nu aveti calitatea de parte vatamata.
Daca nu sunteti multumita de solutia de neincepere sau scoatere de sub urmarire penala, urmata de amenda administrativa, puteti promova o plangere la prim-procuror si daca este respinsa puteti introduce plangere la instanta de judecata ( art. 278 indice1 c.p.p) s.a.m.d.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate contesta amenda administrativa? mihaela1985 mihaela1985 Se poate face contestatie pentru o amenda administrativa primita de la Parchet? Sotul meu a fost cel vatamat, a inaintat plangere la organele de politie, ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda administrativa mihaela1985 mihaela1985 Se poate face contestatie pentru o amenda administrativa primita de la Parchet? Sotul meu a fost cel vatamat, a inaintat plangere la organele de politie, ... (vezi toată discuția)
Mod de acordare a zilelor de ingrijiri medicale florea_mirela08 florea_mirela08 As dori sa mi dati si mie o idee despre modul de acordare a zilelor de ingrijiri medicale de catre medicii legisti.In cazul meu am fost lovit cu pumnul pe ... (vezi toată discuția)