buna ziua!
Lucrez la un serviciu de stare civila iar printre atributiile de serviciu aplic mentiuni pe actele de stare civila.
Din greseala, in loc sa aplic o mentiune de casatorie pe un act, am aplicat-o pe un alt act apartinand altei persoane.
Potrivit Legii 119/1996 si Metodologiei nr. 1/1997 pentru aplicarea unitara a dispozitiilor Legii 119/1996 anularea se poate cere cand mentiunea a fost inscrisa pe alt act de stare civila.
Am formulat o actiune la Judecatorie si am primit citatia cu mentiunea indicarii persoanei cu care inteleg sa ma judec.
Care este aceasta persoana?
Persoana careia i s-a gresit din eroare actul?
competenta in judecarea unei asemenea cereri apartine judecatoriei in a carei raza teritoriala isi are domiciliul pers. care sesizeaza instanta si se judeca cu citarea parchetului si primariei unde s-a inregistrat actul .
cererea este scutita de taxa de timbru .
Mulţumescu pentru răspunsuri.
Menţionez că lucrez la Consiliul Judeţean, care are în păstrare exemplarul II de pe actele de stare civilă.
Conform Metoologiei nr. 1/1997 ,,ofiţerul de stare civilă poate să iniţieze, din oficiu, acţiuni în justiţie, ori de câte ori constată că se impune anularea, modificarea sau completarea unor acte de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe acestea,,.
Totuşi, părerea mea este că e absurd să chem în juecată persoana căreia i s-a greşit actul.