avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... daca sotul a murit cine mai plateste creditele
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

daca sotul a murit cine mai plateste creditele

eu eram despartita de sot de 5 luni dar nu legal din lipsa de bani,.eu dupa moartea lui intre timp mi-am schimbat buletinul pe adresa parintilor mei pt ca aici stau.Tin sa mentionez ca ,ce sa luat pe credite au ramas la mama lui,,asa ne-am hotarat ca sa ia el tot dar sa plateasaca el bancile dar uite ca sa intamplat nenorocirea.bancile sunt pe numele lui ,eu nu sunt trecuta pe nici un act si nici nu am semnat nimic.ce se intampla cu aceste banci:sorry:
Ar fi trebuit mai intai, ca in termenul de 30 de zile da la data decesului, sa formulati o cerere catre banca, prin care sa solicitati plata sumei de catre asigurator. Aproape sigur, acordarea creditului a fost conditionata de o asigurare in caz de deces a celui imprumutat. Trebuia verificata existenta conditiilor contractuale de acoperire a sumei imprumutate de catre asigurator. Plata asigurarii respective era, foarte probabil, inclusa in ratele platite.
Acum nu prea aveti ce face, iar daca suma a fost imprumutata numai de sot, fara a fi si dvs. codebitoare (chiar si sub forma girantului), puteti sa nu acceptati succesiunea sotului, daca activul acesteia (bunurile) nu acopera pasivul (datoriile). Aceasta neacceptare trebuie facuta in mod explicit, la notar, in cadrul dezbaterii succesiunii decedatului. Va puteti duce la notar si va sti ce sa va indrume.
Cu toate acestea, daca snteti codebitor solidar cu sotul dvs., banca se va indrepta si impotriva dvs., chiar daca nu acceptati succesiunea, in limita raspunderii dvs. Ar trebui sa va indrume cineva care poate vedea si continutul contractului de imprumut incheiat de sot cu banca.
Oricum, daca in urma decesului sotului, nu exista niciun bun care sa faca obiectul dezbaterii succesorale, neacceptarea mostenirii, asa cum v-am indicat este o solutie buna, dar care nu rezolva in mod obligatoriu si in totalitate problemele si consecintele juridice ale respectivului imprumut.
Consultati un avocat care sa poata vedea toate acestea si sa va sfatuiasca in fct. de detaliile concrete ale situatiei dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit de nevoi personale, imprumutatul decedat stefana_23 stefana_23 Ce se intampla cu creditul, in urma decesului Imprumutatului? Ar trebui sa-l preieie Codebitorul? nu stiu daca a fost incheiata vreo asigurare de viata a ... (vezi toată discuția)
Pasivul succesoral owner owner Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu niste detalii referitoare la dezbaterea unei succesiuni. Speta este urmatoarea. X, unic mostenitor al parintilor ... (vezi toată discuția)
Creditul , mostenire? Adina36 Adina36 Buna ziua...Mama a decedat si la acea data avea un credit...Acest credit era fara giranti si asigurat...Desi am dus la banca certificatul de deces , dupa 1 an ... (vezi toată discuția)