in urma cu cateva zile am primit o adresa de infintare a popririi trimisa de directia inpozite catre casa de pensii mentionand ca parintii mei , care sunt decedati de ani buni , ca sunt datori cu suma de 166 ron inpozit pe locuinta . va mentionez fapltu ca eu locuiesc in acel imobil , imobil la care nu s-a efectuat sccesiunea , dar sunt mostenitor . intrebarea mea este urmatoarea : pot fi scutit de la plata inpozitului eu fiind persoana cu handicap , nefiind efectuata succesiunea .?
In primul rand, orice decizie de impunere sau poprire sau orice act administrativ emis pe numele unei persoane decedate este, in mod logic, nul, deci poprirea nu poate fi executata pe baza adresei respective.
Insa Dvs. aveti obligatia de a raporta in 30 de zile catre Directia Locala de Impozite si Taxe schimbarile care aduc la schimbarea impozitarii. De fapt, ar fi trebuit sa discutati succesiunea in fata unui notar si sa mergeti cu certificatul de mostenitor la Directia Locala de Impozite si Taxe.
Va propun urmatorii pasi:
1. Sa mergeti cu certificatul de deces la DLIT -- ei vor constata, ca nu pot sa incaseze suma respectiva de la parintii Dvs., dar ei vor cere suma de la Dvs.;
2. Puteti sa spuneti, ca o sa efectuati succesiunea si o sa veniti cu certificatul de mostenitor pentru a inregistra schimbarile intervenite;
3. Contactati un notar public pentru a discuta succesiunea;
4. Dati declaratiile necesare la DLIT, unde, probabil, veti primi o amenda, pentru ca nu ati declarat in timp;
5. Daca exista cadru legla de a va scuti de impozit (cei le la DLIT va pot informa in detalii), aceasta se va aplica.
ok . am inteles, dar nu am posibilitatea financiara de a suporta costul succesiunii. in acest caz nu pot arata celor de la taxe si inpozite certificatul de incadrare in grad de handicap si in baza B.I sa dovedesc ca sunt mostenitor si sa fiu scutit de plata ?
Procedeul si posibilitatile de scutire poate diferi de la o localitate la altul, fiind vorba de taxe si impozite locale. Numai cei de la DLIT va pot da relatii in aceasta privinta.
Parerea mea este ca impozitul retroactiv il veti plati. Scutirea de impozit, in forma aplicata in localitatea dumneavoastra, poate opera doar pentru viitor. Succesiunea trebuie sa o faceti. Pacat ca ati lasat atata timp sa treaca.
cand o sa dezbateti succesiunea, o sa aveti nevoie de certificatul fiscal. in cazul in care parintii dvs, (dupa care dezbateti succesiunea) figureaza cu impozite neplatite, aceste impozite vor face parte din pasivul succesoral (vor fi mentionate in certificatul fiscal), prin urmare, tot veti plati impozitul, ori inainte, ori dupa dezbaterea succesiunii. abia dupa ce veti fi in posesia certificatului d emostenitor veti putea depune cerere cu privire la scutirea de la plata impozitului pe cladire si terenul aferent, in cazul in care sunteti incadrat in gradul de handicap grav sau accentuat.
am intele ca nu aveti posibilitatea financiara de a dezbate succesiunea....vorbiti cu un notar si obtineti un certificat privind calitatea de motenitor. cu acest certificat , cu certificatul de incadrare in grad de handicap si cu actul de identitate, incercati la impozite si taxe...poate veti gasi intelegere... oricum, impozitul restant trebuie sa il achitati
Succesiune
ElenaBB
Parintii mei au fost deportati in Baragan si beneficiari ai legii 18/1990 prin care sunt scutiti de plata impozitului pe o proprietate. Ei au decedat. Eu sunt ... (vezi toată discuția)