avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Acordul colectiv
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Acordul colectiv

Buna ziua !

După noua lege a salarizării funcţionarilor publici mai sunt legale acordurile colective de muncă ( în care erau prevăzute sume pentru ţinută decentă şi medicamente) ?
Menţionez că acest acord (încheiat în aprilie 2009 pentru o perioada de 2 ani), a fost aprobat de Consiliul Local, vizat de sindicat şi înregistrat la Direcţia muncii.
Vă mulţumesc !
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 23:44, 3 Martie 2010
1. nu exista acord colectiv de munca. exista acord colectiv si se inregistreaza obligatoriu la ANFP, nu la Directia de munca.
2. depinde.... in mod normal, drepturile speciale pentru refacerea sanatatii si capacitatii de munca nu sunt drepturi salariale, se acorda din capitolul "protectia muncii", pe baza unor expertizari a locului de munca....deci n-ar trebui sa fie probleme (legea 330 interzice adaugarea de sporuri si elemente salariale, nu vorbeste nicicum de sumele pentru protectia muncii)... De asemena, depinde cum a fost negociata suma pentru tinuta (de obicei, se acorda din capitolul bugetar "materiale", ca si contravaloare a unei uniforme... oricum, nu este drept salarial). In concluzie.... eu as zice ca se poate, acum, depinde si ce parere a re Curtea de Conturi::))
Nu am inteles de ce Acordul colectiv de munca ar trebui inregistrat la ANFP. Noi l-am inregistrat la DMPS, la fel ca si Contractul colectiv de munca al pers. contractual. Ati mentionat ca pentru acordarea drepturilor pentru mentinerea sanatatii si securitatii in munca ar trebui sa existe niste "expertize" ale respectivelor locuri de munca si doar asa se pot acorda aceste drepturi. Care este baza legala si cine face aceste expertize?
Drepturile acordate pentru protectia muncii se impoziteaza sau fac parte din categoria drepturilor care nu se supun impozitarii, conform art.55 ,pct.4. (e) din Codul fiscal? Nu am acordat pana acum aceste drepturi ( am inregistrat ACM si CCM la 01.11.2009) si am vrea sa le acordam , cat mai legal posibil.
Pentru ca va obliga ordinul ANFP 1496/2009, in termen de cel mult 10 zile de la data incheierii lui! Directia de munca nu are nici o calitate sa verifice un act care reglementeaza situatia unor persoane care nu isi desfasoara activitatea in baza unui cim...
Cat despre buletinele de expertizare, ma intrebati de ce este nevoie de ele...pai sa o luam logic: daca nu aveti un act din care sa rezulte ca locurile respective de munca vatama sanatatea sau capacitatea de lucru a persoanei, ori il afecteaza in vreun fel, ce motiv aveti sa acordati drepturi speciale pentru refacerea capacitatii de munca? De ce sa fie refacuta daca nimic nu o afecteaza?:) Cereti aceste buletine de expertizare Directiei judetene de Sanatate publica, o hartie in plus nu strica niciodata in fata Curtii de Conturi...
Drepturile speciale pentru refacerea capacitatii de munca se incadreaza in categoria de scutiri prevazuta de art. 55 pct.4 Cond fiscal (nu se plateste impozit pentru contravaloarea alimentatiei de protectie sau pentru contravaloarea materialelor igienico sanitare)...
:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care va fi salariul meu in 2010? serban_ana67 serban_ana67 in decembrie 2009 primeam salariu de baza de 658 lei ca functionar public intr-o primarie comunala, spor de vechime de 25%, spor dispozitiv castigat in ... (vezi toată discuția)
Drepturi speciale ammalia ammalia In perioada 2007-2008 am beneficiat de drepturi speciale conform contractului colectiv de munca pentru care am decontat bonuri in cuantum lunar de 400 lei. In ... (vezi toată discuția)
Legea 84/2012 andreea pad andreea pad Buna ziua! Lucrez in administatia publica locala si am primit intre anii 2008-2011 un spor pentru hrana si tinuta.Aceste sume le-am luat in baza unui contract ... (vezi toată discuția)