avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Despre Succesiune
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Despre Succesiune

Va salut cu respect ! Am si eu o problema si nu stie nimeni sa ma lamureasca si pe mine ( va rog poate cineva, eventual un avocat stie sa imi zica si mie raspunsul corect ). Acum 2 luni a murit bunicul meu... El impreuna cu bunica mea erau titulari la casa ( erau amandoi trecuti in actele casei )... Mostenitori sunt 3 : eu ( intrucat mama mea a decedat in urma cu 11 ani presupun ca am ramas eu in locul ei mostenitor, bunicul meu care a murit fiind tatal mamei mele ), sora si fratele mamei . Mai este si un al-4 lea mostenitor, un copil al bunicului meu din alta casatorie cu care nu am tinut legatura. Acum problema se pune astfel: noi am vrea sa renuntam ( sa facem sucesiune ) in favoarea bunicii, se poate asa ceva si daca da ce implica acest lucru? Adica sa ramana ea titulara pe tot sa nu mai aiba si alte rude dreptul... Sau daca facem acest lucru si renuntam in favoarea bunicii mele vor avea dreptul si alte rude, de exemplu copii acestui fiu al bunicului din alta casatorie... Deci asta vreau sa ma lamuriti si pe mine daca se poate renunta in favoarea bunicii sa devina ea titulara pe tot... Multumesc
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 22:42, 20 Decembrie 2006
Dvs. puteti renunta, dar tot il mosteneste si fiul din alta casatorie.
Si daca, ipotetic vorbind, ar renunta si acest fiu, s-ar putea? Adica sa nu ne trezim mai tarziu ca mai revine cuiva... Am auzit undeva ca daca am renunta toti in fav bunicii tot nu ar fii bine pt ca ar devenii mostenitori alte rude, de ex copii, nepotii fiului din alta casatorie... va multumesc mult
daca renunta toti copiii, urmatorii care profita, in mod sigur, sunt nepotii sau depinde de rudele existente....deci sigur profita si altcuiva...bunica ramane mostenitor doar in privinta partii pe care i-o da legea....si are un drept propriu asupra partii pe care o are nu din succesiune, ci ca drept al ei personal....am incercat sa explic pe inteles si ma tem ca am facut mai rau incurcatura:(
Oricum, trebuie gandit si in perspectiva: ce se-ntampla dupa ce moare bunica, pentru ca veti pune, iarasi, aceleasi intrebari.
Sa stiti ca bunica, in calitate de sotie supravietuitoare, are dreptul la jumatate din averea pe care au dobandit-o sotii in timpul casatoriei si mai are dreptul si la o cota de drept care variaza in functie de numarul mostenitorilor cu care vine in concurs.
Una peste alta, cota buncii, ca sotie supravietuitoare, e mai mare decat a celorlalti mostenitori.
dvs. nu puteti renunta decat in favoarea celui de al patrulea copil, decat daca numai si acesta renunta.:((
Ultima modificare: Miercuri, 20 Decembrie 2006
Romică Stoica, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire aurelica aurelica Buna ziua, Va rog frumos, sa-mi spuneti si mie ce pot sa fac in cazul pe care am sa-l descriu. Parintii mei, au stat in aceeas ... (vezi toată discuția)
Nepotul poate veni la mostenirea bunicului chiar daca tatal sau a renuntat la mostenire iuliana2015 iuliana2015 Nepotul poate veni la mostenirea bunicului chiar daca tatal sau a renuntat la mostenire inainte de casatorie si nasterea sa, in favoarea mamei sale , ca unica ... (vezi toată discuția)
O intrebare alexutzu1234 alexutzu1234 Buna seara este vorba despre succesiune ce nu am inteles ceva.Tata meu a murit si avem o casa la tara pe care nu stiu care are dreptu ca problema ii ca mama ... (vezi toată discuția)