avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cine plateste ajutorul de nastere?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cine plateste ajutorul de nastere?

Daca salariata este in CCI, ctr de munca este suspendat si a nascut al 2-lea copil cine ii plateste ajutorul de nastere cf art 51, lit c din CMUNN: noi sau primeste sotul de la firma lui? In ce baza (act normativ) ii refuz eu plata salariatei?
Dar daca pt primul copil nu i s-a platit ajutorul de nastere si acum il solicita (dupa 2 ani) firma este obligata sa il plateasca?
:O
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 09:58, 4 Martie 2010
Pentru primul copil trebuia sa ceara in termen de 6 luni de la nasterea copilului. Sunt angajatori care au acordat si peste acest termen, sunt banii lor. Fiind salariata dv. va trebui sa-i platiti acest ajutor deoarece, "Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât cele prevăzute la alin. (2), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne" (art.49 alin.3 c.m).
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2010
ContSters42179, utilizator
Ok, deci pentru al 2-lea copil ii platim noi (care e actul normativ?), dar pentru primul copil daca angajatorul nu vrea sa-i plateasca ...in ce baza (actul normativ) ii refuzam plata (unde e stipulata perioada de 6 luni?)?
1. Art.51 lit.c) din CCMN
2. Art.283 alin.1 lit.e) din Codul muncii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de acordare premiu de nastere VBF VBF Buna ziua, Sotia mea, dupa ce a nascut, a depus la angajator cererea pentru acordarea premiului de nastere conform articolului 51 din CCM (2007-2010) si a ... (vezi toată discuția)
Salariul mediu pe unitate alessandra2 alessandra2 Buna ziua! Va deranjez cu privire la urmatoare situatie: 1) Am nascut in 2009 pe vremea cand CCMNN era in vigoare. Nu am facut cerere pentru salariul mediu pe ... (vezi toată discuția)
Ajutor nastere ELENA2009 ELENA2009 in cat timp de la nastere o angajata poate solicita ajutorul de nastere? dupa cat timp se prescrie? daca angajata nu a depus cerere la unitate, societatea e ... (vezi toată discuția)