avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... daca fac ceva ilegal la ordinul sefului...cine e ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

daca fac ceva ilegal la ordinul sefului...cine e vinovat?

Buna seara,
Va rog sa imi spuneti daca, in cazul in care, administratorul firmei ma obliga sa evacuez fortat niste persoane care locuiesc fara documente intr-un spatiu aflat in proprietatea firmei, iar eu indeplinesc acest ordin, dupa care, presupunand ca, persoanele respective depun plangere cum ca au fost date afara cu forta si lovite (intr-o posibila bataie), cine va fi sanctionat si cum (in cazul in care acele persoane castiga procesul) ? Eu sau administratorul firmei? Se poate sfarsi cu dosare penale?
Cel mai recent răspuns: mika^ , utilizator 10:37, 4 Martie 2010
Potrivit legii, ordinile sau dispozitiile ilegale nu trebuiesc executate altfel deveniti subiect de drept ,urmand a raspunde personal pentru faptele savarsite dupa natura si gravitatea lor. Sefii nu pot aplica masuri disciplinare s-au administrative pentru refuzul de a executa dispozitiile ilegale
Va revine obligatia ca,anterior executarii unor ordine sa apreciati temeinicia si legalitatea acestora
De regula ,dispozitiile ,in special de restrictionare/ingradire drepturi,trebuiesc intreprinse in limitele cadrului legal
Pentru obligarea fortata de parasire spatiu,intreprins prin forta,dovedit prin probe ,dvs sunteti in culpa.
Fiti sigur ca administratorul nu va recunoaste a fi dispus in sarcina dvs,
respectiva dispozitie
In raport de faptele sesizate,probele administrate,autoritatile pot dispune masuri impotriva dvs
Sigur se va ajunge la dosar penal pt. dvs. daca loviti pe cineva, indiferent cine v-a pus.
Va recomand apelarea la politie pt evacuarea unor persoane care locuiesc fara forme legale intr-un imobil proprietatea firmei.
Ordinul superiorului este una din cauzele care inlatura raspunderea civila, dar nu inlatura raspunderea penala.
Va multumesc pentru raspunsuri. Am incercat sa ii explic sefului ca nu vreau sa ma implic in asa ceva, dar m-a amenintat cu taierea din salariu a echivalentului sumelor prejudiciate firmei de catre persoanele respective care locuiesc fara forme legale (aceia fura fier vechi din spatiul respectiv si consuma apa+curent).
Am incercat sa apelez la politie pentru a-i evacua, dar mi-au spus ca nu vor interveni, deoarece ar trebui sa deschidem proces de evacuare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea la serviciu Adevar1 Adevar1 Buna ziua, Sunt angajata la o firma privata ( cu contract de munca) pe postul de Administrator si mi s-a cerut verbal sa emit mai multe Facturi/ Nota de debit ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari -contract de inchiriere eugen.stanisteanu eugen.stanisteanu O sa incerc pe scurt sa va prezint situatia asociatiei noastre de proprietari. Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari, unde datorita unor neintelegeri am ajuns sa ... (vezi toată discuția)
Calea de atac nu exista? danaa1 danaa1 conform art. 341 alin 6 din cod proc.pen.este mentionat: În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră ... (vezi toată discuția)