salut.am mai multe intrebari legate de pesia alimentara.cred ca de pe la 14 ani,nu sunt sigur,nu am mai primit pensia alimentara,cuvenita prin hotarare judecatoreasca.pot sa-l dau in judecata?mai pot oare sa recuperez acel drept,eu avand varsta de 29 de ani?cum pot sa mai dau de tatal meu care nu mi-a mai paltit pensia si pe care nici macar nu l-am vazut odata in viata?
am dreptul la mostenire dupa moartea acestuia?
Dreptul de a solicita pensie de intretinere pentru dvs.este prescris,deci nu mai puteti solicita plata pensiei restante de catre tatal dvs.
Este vorba despre prescriptia extinctiva de trei ani,care opereaza in cazul in care drepturile nu banesti nu sunt solicitate in ultimii trei ani.
Legea obliga la plata pensiei de intretinere pana la majoratul copilului si apoi,daca acesta urmeaza alte studii,pana la terminarea acestora,dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.
Dreptul la mostenire nu are de ce sa va fie alterat.
Dreptul de a dobandi, cu titlu retroactiv , pensia de intretinere, in raport de ultimii trei ani , e prescris .In ceea ce priveste mostenirea, veti avea dreptul de a succede, insa acesta se va naste sau va putea fi valorificat in momentul deschiderii succesiunii prin moarte.