Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu cateva informatii privind posibilitatea trecerii in proprietate a unor parti din spatiile de folosinta comuna.
Context: este vorba despre o casa cu 3 apartamente (3 familii):
• un apt la demisol (proprietar)
• doua la parter (Eu proprietar + chirias ICRAL)
Spatiile comune initiale au fost spalatoria (demisol) si podul. In urma unei intelegeri semnate in trecut de cele 3 familii, spalatoria a trecut in folosinta exclusiva si proprietatea celor de la demisol. A ramas ca spatiu de folosinta comuna doar podul.
La cumpararea apartamentelor, celor de la demisol le-a revenit in acte ca drept de folosinta din spatiile comune un procent de 54%, conform suprafetei marite (prin includerea spalatoriei); in timp ce mie mi-a revenit 36%, iar chiriasilor ICRAL 10%.
Prima intrebare: cota parte asupra spatiilor comune poate fi instrainata fara cedarea dreptului de proprietate asupra bunului (imobilului) aflat in posesie?
Sunt in fata unui acord intre parti cu cei de la demisol (54%) prin care ei se angajeaza sa imi cedeze o parte sau in totalitate cota lor parte din suprafata podului, in schimbul pivnitei mele, aflate la nivelul demisolului. In acest sens vreau sa gasesc caile legale prin spatiile de folosinta comuna supuse schimbului si acordului intre parti pot trece in proprietate si folosinta exclusiva.
A doua intrebare: trecerea in proprietate a unei parti din spatiul de folosinta comuna poate fi facuta fara implicarea tertului (chiriasul ICRAL cu 10% cota) sau doar cu acordul sau? – mentionez ca in acest moment cei din acest apartament folosesc deja in exclusivitate un spatiu din pod (o camera) aferent sau mai mare decat procentul de 10%.
A treia intrebare ar fi daca procentele din acte pot fi contestate: ironia face ca cei de la demisol sa fie castigati de 2 ori: odata prin anexarea spalatoriei, a doua oara prin obtinerea in acte a 54% din suprafetele cumune, pe motivul unei suprafete largite.
A patra intrebare: ce acte notariale (cadastru, ce fel de contract/intelegere intre parti) trebuie semnate pentru ca schimbul sa fie pe deplin legal si inatacabil ulterior?
Daca aveti acordul de principiu al coproprietarilor, printr-o documentatie cadastrala spatiul va fi scos din p.i.c., dobandind numar cadastral propriu si cota aferenta din p.i.c. ramase. Ulterior, prin act notarial (partaj cu sulta, vanzarea cotelor, schimb de cote privind un alt spatiu) deveniti unic proprietar.
Practic luati legatura cu un autorizat ocpi/ancpi care va intocmi documentatii de apartamentare - va crea cate un "apartament nou" ( din pv a CF ) pt uscatorie, pivnita, (cu podul va trebui sa se chinuie putin :) ) aceste apartamente noi create cu acordul proprietarilor vor avea in CF ca prorietari pe toti. apoi se fac operatiuni notariale simple : vanzare cumparare, schimb, donatie, etc.
Documentatia ocpi,nu se realizeaza fara acord ICRAL,care este unic autorizat sa dispuna scoaterea partilor indivize comune din regimul special al diferentei care inca nu intra in proprietate privata
In cazul proprietatii comune pe cote-parti e incidenta regula unanimitatii , in vederea perfectarii unor acte de instrainare asupra spatiului comun, in sensul ca este obligatoriu acordul tuturor copartasilor, altminteri , actul va fi lipsit de efecte juridice prin sanctiunea nulitatii absolute.
daca mai vreti o varianta, ar trebui sa stiti ca "d-nul Icral" ;) este un proprietar ca si dvs cu aceleasi drepturi ca si dvs, are un apartament si o cota din partile comune ( care ar trebui sa fie : 1 fundatia, 2 peretii exteriori, 3 casa scarilor+acces comun, 4 acoperisul - NU podul ) . Daca in afara de astea doriti sa "apartamentati" uscatorii, pivnite, pod - NU acoperis) si unul dinte proprietari ( "d-ul/d-na Icral" ) nu vrea, puteti cere in instanta acesta "apartamentare".
(una din cele mai mari confuzii este intre "construire" apartament ( modificare pereti/usi necesita autorizatie construire - si reguli specifice ) si "apartamentare din pv al CF" care inseamna parcelarea unui imobil apartament fara modificari ale constructiei/peretilor)
Ps: dupa "apartamentare" imobilele rezultate nu mai sunt PARTI COMUNE ci imobile distincte care ii au ca proprietari pe toti colocatarii;)